Folgefonna

Folgefonna. Odda i forgrunnen.

Av /NTB Scanpix ※.

Folgefonna er en isbre i Etne, Ullensvang og Kvinnherad kommuner i Vestland fylke. Den ligger i fjellområdet mellom Hardangerfjorden i vest og to av dens armer, Sørfjorden i øst og Åkrafjorden i sør.

Sluktene Blådalen og Kvitnadalen deler Folgefonna i tre deler: Søndre, Midtre og Nordre Folgefonna. Til sammen har disse et areal på rundt 187 kvadratkilometer. Den søndre delen er med sine 154 kvadratkilometer Norges tredje største bre. De midtre og nordre delene av Folgefonna har et areal på henholdsvis 9 og 24 kvadratkilometer. Målt fra sørspissen på Søndre Folgefonna til nordspissen på Nordre Folgefonna er Folgefonna 36 kilometer lang.

Høyest når isdekket i nord på den søndre breen, øst for turisthytta Fonnabu. Her ligger isen 1648 meter over havet. Isen på de midtre og nordre delene av Folgefonna når høyder på henholdsvis 1557 og 1644 meter over havet.

Kjente utløpere fra Folgefonna er Øvre og Nedre Buarbreen i øst og Bondhusbrea i vest, alle fra den sørligste og største av de tre breene. Mest brukte fotrute over Folgefonna går fra Sunndal ved Maurangerfjorden i vest via Fonnabu og Holmaskjerbu til Tokheim ved Sørfjorden i øst.

Mauranger kraftstasjon (250 MW i maskininstallasjon) utnytter smeltevann fra Folgefonna gjennom en tunnel under den 170 meter tykke Bondhusbrea. Fra breen renner Blåelva mot sørvest; den er utbygd med ytterligere seks kraftverk, og de sju verkene har til sammen en maskininstallasjon på 380 MW.

Folgefonna holdt seg noenlunde konstant i størrelse i 1980-årene, mens den i 1990-årene som andre breer i Norge økte noe i volum på grunn av snørike vintrer. De siste årene har den gått kraftig tilbake på grunn av varmere klima.

Navnet kommer av folga, 'tynt snødekke', avledet av norrønt folginn, 'skjult'.

Kart

Folgefonna
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg