Folgefonna

Folgefonna

Folgefonna. Odda i forgrunnen.

Av /NTB Scanpix ※.

Folgefonna er en isbre i Etne, Ullensvang og Kvinnherad kommuner i Vestland fylke. Den ligger i fjellområdet mellom Hardangerfjorden i vest og to av dens armer, Sørfjorden i øst og Åkrafjorden i sør.

Sluktene Blådalen og Kvitnadalen deler Folgefonna i tre partier: Søndre, Midtre og Nordre Folgefonna. Til sammen utgjør disse rundt 185 kvadratkilometer. Den søndre delen er med sine 154 kvadratkilometer Norges tredje største bre. Folgefonna er 37 kilometer lang, målt fra sørspissen på Søndre Folgefonna til nordspissen på Nordre Folgefonna. Størst bredde har den søndre breen med 15 kilometer. Høyeste parti (1662 meter over havet) ligger nord på den søndre breen, øst for turisthytta Fonnabu (1449 meter over havet). Midtre og nordre del av Folgefonna når henholdsvis 1557 og 1644 meter over havet. Kjente utløpere fra breen er Øvre og Nedre Buarbreen i øst og Bondhusbrea i vest, alle fra Søndre Folgefonna. Mest brukte rute over Folgefonna går fra Sunndal ved Maurangsfjorden i vest via Fonnabu og Holmaskjerbu til Tokheim ved Sørfjorden i øst.

Mauranger kraftstasjon (250 MW i maskininstallasjon) utnytter smeltevann fra Folgefonna gjennom en tunnel under den 170 meter tykke Bondhusbrea. Fra breen renner Blåelva mot sørvest; den er utbygd med sju kraftverk med en samlet maskininstallasjon på 360 MW.

Breen holdt seg noenlunde konstant i størrelse i 1980-årene, mens den i 1990-årene som andre breer i Norge økte noe i volum på grunn av snørike vintrer. De siste årene har den gått kraftig tilbake på grunn av varmere klima.

Navnet kommer av folga, 'tynt snødekke', avledet av norrønt folginn, 'skjult'.

Kart

Folgefonna
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg