Folgefonna

Folgefonna. Odda i forgrunnen.

Av /NTB Scanpix ※.

Folgefonna er en isbre i Etne, Ullensvang, og Kvinnherad kommuner i Vestland fylke, i fjellområdet mellom Hardangerfjorden i vest og to av dens armer, Sørfjorden i øst og Åkrafjorden i sør.

Sluktene Blådalen og Kvitnadalen deler Folgefonna i tre partier, Søndre, Midtre og Nordre Folgefonna som til sammen utgjør 212 km2. Den søndre delen, som er klart størst, er med sine 185 km2 Norges tredje største bre. Folgefonna er 37 km lang, målt fra sørspissen på den søndre til nordspissen på den nordre breen; største bredde har den søndre breen, 15 km. Høyeste partiet (1662 moh.) ligger nord på den søndre breen, øst for turisthytta Fonnabu (1449 moh.). Midtre og nordre del av Folgefonna når henholdsvis 1557 og 1644 moh. Kjente utløpere fra breen er Buarbreen i øst og Bondhusbrea i vest, begge fra den søndre delen av hovedbreen. Mest brukte rute over Folgefonna går fra Gjerde og Sunndal ved Maurangsfjorden i vest til Tokheim ved Sørfjorden i øst.

Mauranger kraftstasjon (250 MW i maskininstallasjon) utnytter smeltevann fra Folgefonna gjennom en tunnel under den 170 meter tykke Bondhusbrea. Fra breen renner Blåelva mot sørvest; den er utbygd med sju kraftverk med en samlet maskininstallasjon på 360 MW.

Breen holdt seg noenlunde konstant i størrelse i 1980-årene, mens den i 1990-årene som andre breer i Norge økte noe i volum på grunn av snørike vintrer. De siste årene har den gått kraftig tilbake på grunn av varmere klima.

Navnet kommer av folga, 'tynt snødekke', avledet av norrønt folginn, 'skjult'.

Kart

Folgefonna
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg