Folgefonna

Folgefonna. Odda i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folgefonnhalvøya er ei halvøy i Vestland fylke, avgrenset av Hardangerfjorden i nord og vest og dens to armer, Åkrafjorden i sør og Sørfjorden i øst. Halvøya er knyttet til fastlandet i sørøst med det 30 km brede eidet mellom Odda ved botnen av Sørfjorden og Fjæra ved botnen av Åkrafjorden. Folgefonnhalvøya er delt mellom tre kommuner: Ullensvang i nordvest, nord og øst, Etne i sør og Kvinnherad i sørvest. Ingen av de tre kommunene ligger i sin helhet på Folgefonnhalvøya.

Isbreen Folgefonna som har gitt halvøya dens navn, består av tre deler der den søndre breen er klart størst med 154 kvadratkilometer og er med dette landets tredje største isbre. Den søndre breen når også høyest av de tre breområdene på Folgefonnhalvøya, 1648 moh.

Geologisk sett avslutter Folgefonnhalvøya det sørnorske grunnfjellområdet mot nordvest. Den består for det meste av granitt og kvartsitt, med små innslag av overliggende, kambrosiluriske skifere stedvis langs Hardangerfjorden. Nedbørmengden er stor, drøyt 6000 mm årlig, og dette, sammen med de betydelige høydeforskjellene, gir Folgefonnhalvøya betydelige vannkraftressurser. De to største utbygde vassdragene er Blåelva (Blåfalli) og Øvrehuselva i Mauranger, begge i Kvinnherad kommune.

Tettest bosetning er det i sørøst og sørvest der det er en rekke tettsteder; de største er Odda i Ullensvang i sørøst og Sunde/Valen og Husnes i Kvinnherad kommune i sørvest.

Mellom Eitrem i Odda og Austrepollen i Mauranger går Folgefonntunnelen (fylkesvei 551), og mellom Gjerde også i Mauranger og Torsnes i Jondal går Jondalstunnelen (fylkesvei 107). Dette gir Folgefonnhalvøya relativt gode interne veiforbindelser.

Kart

Folgefonnhalvøya
Folgefonnhalvøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg