Folgefonnhalvøya

Folgefonnhalvøya, halvøy i Hordaland, avgrenset av Hardangerfjorden i nord og vest og dens armer Åkrafjorden i sør og Sørfjorden i øst. Halvøya er knyttet til fastlandet i sørøst med det 30 km brede eidet mellom Odda, ved botnen av Sørfjorden, og Fjæra ved botnen av Åkrafjorden. Folgefonnhalvøya hører til kommunene Ullensvang i nord og øst, Odda i øst, Etne i sør, Kvinnherad i vest og Jondal i nordvest. Bare Jondal ligger i sin helhet på Folgefonnhalvøya.

Breen Folgefonna ligger sentralt på halvøya, høyeste punkt 1662 moh. Folgefonnhalvøya avslutter det sørnorske grunnfjellområdet mot nordvest. Det består for det meste av granitt og kvartsitt, med små innslag av overliggende, kambrosiluriske skifere stedvis langs Hardangerfjorden. Nedbørmengden er stor, drøyt 6000 mm årlig, og dette, sammen med de betydelige høydeforskjellene gir betydelige vannkraftressurser. De to største utbygde vassdragene er Blåelva (Blåfalli) og Øvrehuselva i Mauranger, begge i Kvinnherad kommune.

Tettest bosetning er det i sørvest med en rekke tettsteder, med Husnes i Kvinnherad kommune som det største. Mellom Eitrem i Odda og Austrepollen i Mauranger i Kvinnherad går Folgefonntunnelen (Fv. 551), og mellom Gjerde også i Mauranger og Torsnes i Jondal går Jondalstunnelen (Fv. 107).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg