Massemedier i Pakistan

Pakistan har et stort omfang av aviser, dels på engelsk, dels på urdu. De fremste avisene er The News og Dawn, som utgis i Karachi, dernest Nation og Pakistan Times fra Lahore. Populær er også ukeavisen Friday Times, mens månedsmagasiner som Herald og Newsline gir informativ oppdatering om blant annet politikk, kultur og forretningsliv.

Aviser og tidsskrift

Den første avisen på urdu, Urdu Akhbar, ble grunnlagt i 1836. Det utgis rundt 270 dagsaviser i Pakistan. I alt utkommer det rundt 800 publikasjoner på urdu, hvorav dagsavisen Daily Jang er den største med et opplag på rundt 750 000. Andre store, innflytelsesrike urdu-aviser er Daily Khabrain (250 000), Nawa-i-Waqt (560 000) og Jasarat (50 000). Den engelskspråklige pressen når bare rundt 2 prosent av befolkningen, men har stor innflytelse blant politikere og akademikere, en av de viktigste er Dawn (110 000 på hverdager og 125 000 på søndager).

Pressefriheten har vært begrenset, særlig i omtalen av politiske spørsmål. Under militærstyret i årene etter kuppet i 1977 ble det innført forhåndssensur, og flere opposisjonsaviser ble tvunget til å innstille driften. Etter gjeninnføringen av grunnloven i 1985 ble pressefriheten gjort gjeldende, ihvertfall i prinsippet.

Radio og fjernsyn

Etermediene var inntil 1990 drevet av de statlige selskapene Pakistan Broadcasting Corporation (grunnlagt 1947), som har nasjonale radiosendinger på 22 språk, og Pakistan Television Corporation (grunnlagt 1964). Det har siden midten av 1990-årene også vært drevet private musikkradiokanaler både i Karachi og Islamabad. I 1990 ble det dannet et privat fjernsynsselskap som blant annet overfører CNNs og BBCs nyhetssendinger til de største byene. Også når det gjelder fjernsyn er det kommet private selskaper og selskaper der staten og private er deleiere, i 2004 var antallet fem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg