Faktaboks

Marthinius Skøien
Født
1849, Gran på Hadeland, Norge.
Død
3. mars 1916, Vestre Aker, Norge.
Virke
Fotograf
Marthinius Skøien, 1908
Av /Norsk Folkemuseum.

Marthinius Skøien er en norsk fotograf som anla det første lystrykkeriet i Norge.

Skøien ble født på GranHadeland, men reiste tidlig til Oslo, som den gang het Christiania, for å lære fotografering. Han fotograferte i Christiania fra skiftende adresser og besøkte ofte i Lofthus i Hardanger, som han også fotograferte flittig.

I 1896 kjøpte han en eiendom ved Adamstuen i Ullevålsveien og ga det navnet Skøienlund. Her anla han et stort fotoatelier hvor han utførte all fremkalling og kopiering.

Skøien ble premiert på fotoutstillinger i inn- og utland. En rekke landskapsbilder var beregnet på turister og ble solgt gjennom bokhandlere, som ofte fungerte som forleggere.

Skøien anla det første lystrykkeriet i Norge, en reproduksjonsmetode som kan ligne fotografisk kopiering, men som egner seg for reproduksjon av bilder i svart/hvitt eller farger, når man trenger mindre opplag og setter de største krav til høy kvalitet.

Han overtok de fotografiske platene fra Ludvig Schrøder, som virket som fotograf i Lofthus på begynnelsen av 1890-tallet. I 1971 ble disse og Skøiens egne plater reddet og overlevert til Hardanger Folkemuseum i Utne. Skøiens yngste datter, Joron Margaretha tok hånd om Skøiens utstyr og glassplater. I 1955 ble platene gitt til Riksantikvaren og fotoutstyret til Norsk Folkemuseum. Skøien er representert i billedsamlingen ved Norsk Maritimt Museum og Nasjonalbiblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg