filmfremkalling

Filmen tres i en spiralspole som hindrer filmen å komme i kontakt med seg selv og sørger for at kjemikaliene kommer til på begge sider av filmen.
Negativ fargefilm på fremkallerspole
Av .

Artikkelstart

Analog film må fremkalles etter at den er eksponert, det vil si at filmen behandles med kjemiske stoffer som reduserer de belyste sølvsaltene til metallisk sølv. For å gi riktig resultat må tid og temperatur følges nøye, kjemien kan holdes riktig temperert i vannbad. Vanligvis fremkalles filmene enkeltvis i en tank der filmen er tredd i en spiral eller spole. Tanken må lades i fullstendig mørke.

Fremkalling av negativ svart-hvitt film

Først fylles tanken med fremkallervæske, og etter at en viss tid er gått, slås fremkallervæsken ut av tanken og stoppebad helles i. Etter en kort tid slås stoppebadet bort, og filmen behandles i et fiksérbad, som har til hovedoppgave å løse de gjenværende sølvsaltene. Deretter skylles filmen til kjemikalierestene er borte.

Fremkalling av negativ fargefilm

Nøyaktig temperatur er viktigere ved fremkalling av fargefilm enn svart-hvittfilm, som har større slingringsmonn. Først behandles filmen med fremkallervæske som reagerer med filmemulsjonen og danner fargestoffer, deretter med 'blix' som er en kombinasjon av bleking og fiksérbad før den skylles og til slutt tilføres stabilisator. Blekebadet omdanner metallisk sølv som ble dannet ved fremkallingen til sølvhaloid, som i sin tur fjernes av fiksérvæsken.

Fremkalling av positiv fargefilm

Diasfilm, lysbildefilm eller positiv fargefilm kan fremkalles i prinsippet på samme måte som negativ film. Fargeutvikler, blekebad og fiksérbad. En fargeeffekt som gir spesiell effekt kalles «cross processing» hvor positiv fargefilm fremkalles i negativ kjemi.

Fremkalling kan foretas i fremkallermaskiner etter samme prinsippet, og her blir temperatur og tider kontrollert automatisk. Profesjonelle laboratorier bruker ofte en fremkallingsprosess med flere bad enn det fotoamatører gjør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg