reisekamera

Artikkelstart

Et reisekamera er et kamera med egenskaper som gjør det enkelt og praktisk å ta med på reiser. Hva den enkelte vil definere som reisekamera, kommer an på hvilke tekniske egenskaper som vektlegges – som sensorstørrelse eller zoomomfang.

Mobilkameraet er førstevalget til de fleste fordi det alltid er med, men et godt og kompakt reisekamera gir likevel betydelig bedre bildekvalitet. I dag er dette et typisk kompaktkamera, uten utskiftbar optikk, men med zoomobjektiv og muligheter til å påvirke resultatet manuelt.

Imidlertid har begrepet reisekamera røtter tilbake til slutten av 1800-tallet, og var et platekamera beregnet på fagfolk til bruk utenfor studioet, til arkitekturfotografering eller dokumentasjon på steder som museer, i hjem eller hager. De færreste fotografer hadde tilgang på vogn, og trengte et lett og sammenleggbart kamera for arbeid ute i felten. I tillegg måtte de frakte et stativ samt kjemikalier og lystett telt for å forberede fotografiske plater. Reisekameraet ble stadig mer populært blant amatørfotografer etter at tørrplatene ble lansert.

Reisekameraet hadde sin opprinnelse i Sentral-Europa, og ble perfeksjonert av tyskere og østerrikere. En av produsentene var Voigtländer, og slike kameraer ble produsert helt fram til midten av 1900-tallet. Det typiske reisekameraet var sammenleggbart, var lett med moderate dimensjoner, tillot tilt og shift, og hadde et belguttrekk som tillot bruk av vidvinkelobjektiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg