Norsk skuespiller, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS).

Mariann Hole debuterte på Riksteatret som Ofelia i Yngve Sundvors regi av Hamlet  i 2007, og spilte deretter i Jon Fosses Barnet, et samarbeid mellom Riksteatret og Rogaland Teater i regi av Fridtjov Såheim. Hun begynte å arbeide for Nationaltheatret i 2008. Der har hun blant annet tolket Aljosja i Brødrene Karamasov, regissert av Oleg Kulikov (2009), Nina i Tsjekhovs Måken i regi av Sofia Jupither (2009), og Julie i Victoria Meiriks iscenesettelse av Romeo og Julie (2010).

Av Ibsen har hun spilt Petra Stockmann i En folkefiende, regissert av Runar Hodne (2008), flere roller i Anders Paulins omorganiserte Villanden (2012), samt Thea Elvsted i Hedda Gabler, regissert av Peer Perez Øian (2013).

Fra høsten 2010 til våren 2012 utgjorde hun, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise den kunstneriske ledelsen for Komilab-prosjektet på Torshovteatret.

Hole vant Heddaprisen 2014 i kategorien for beste kvinnelige skuespiller for tittelrollen i Frank Wedekinds Lulu (Nationaltheatret 2013, regi ved Victoria Meirik). Hun hadde tidligere vært nominert til Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige birolle i 2012, for rollen som Helene i De foreldreløse Torshovteatret. Hun var dessuten del av ensemblet i Komilab-forestillingen Ti liv, som samlet ble nominert til Heddaprisen 2011 i klassen for særlig kunstnerisk innsats.

Mariann Hole spilte Vera i TV-serien Halvbroren (NRK 2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.