Norsk skuespiller, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS).

Mariann Hole debuterte på Riksteatret som Ofelia i Yngve Sundvors regi av Hamlet  i 2007, og spilte deretter i Jon Fosses Barnet, et samarbeid mellom Riksteatret og Rogaland Teater i regi av Fridtjov Såheim. Hun begynte å arbeide for Nationaltheatret i 2008. Der har hun blant annet tolket Aljosja i Brødrene Karamasov, regissert av Oleg Kulikov (2009), Nina i Tsjekhovs Måken i regi av Sofia Jupither (2009), og Julie i Victoria Meiriks iscenesettelse av Romeo og Julie (2010).

Av Ibsen har hun spilt Petra Stockmann i En folkefiende, regissert av Runar Hodne (2008), flere roller i Anders Paulins omorganiserte Villanden (2012), samt Thea Elvsted i Hedda Gabler, regissert av Peer Perez Øian (2013).

Fra høsten 2010 til våren 2012 utgjorde hun, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise den kunstneriske ledelsen for Komilab-prosjektet på Torshovteatret.

Hole vant Heddaprisen 2014 i kategorien for beste kvinnelige skuespiller for tittelrollen i Frank Wedekinds Lulu (Nationaltheatret 2013, regi ved Victoria Meirik). Hun hadde tidligere vært nominert til Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige birolle i 2012, for rollen som Helene i De foreldreløse Torshovteatret. Hun var dessuten del av ensemblet i Komilab-forestillingen Ti liv, som samlet ble nominert til Heddaprisen 2011 i klassen for særlig kunstnerisk innsats.

Mariann Hole spilte Vera i TV-serien Halvbroren (NRK 2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.