Faktaboks

Mariann Hole
Født
29. oktober 1981, Kolbotn
Mariann Hole
Mariann Hole i 2010.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mariann Hole er en norsk skuespiller. I 2014 vant hun Heddaprisen for tittelrollen i Frank Wedekinds Lulu. Rollen spilte hun på Nationaltheatret i 2013, i regi ved Victoria Meirik.

Mariann Hole er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS). Hun debuterte som Ofelia i Yngve Sundvors regi av HamletRiksteatret i 2007, og spilte deretter i Jon Fosses Barnet, et samarbeid mellom Riksteatret og Rogaland Teater i regi av Fridtjov Såheim.

Hun begynte å arbeide for Nationaltheatret i 2008. Der har hun tolket store dramaroller som Aljosja i Brødrene Karamasov, regissert av Oleg Kulikov (2009), Nina i Tsjekhovs Måken i regi av Sofia Jupither (2009), Julie i Victoria Meiriks iscenesettelse av Romeo og Julie (2010), Agnes i Strindbergs Et drømspill, i oppsetning av Calixto Bieito (2014) og Irina i Hanne Tømtas oppsetning av Tsjekhovs Tre søstre (2014). Av Ibsen har hun spilt Petra Stockmann i En folkefiende, regissert av Runar Hodne (2008), flere roller i Anders Paulins omorganiserte Villanden (2012), Thea Elvsted i Peer Perez Øians regi av Hedda Gabler (2013) og Hilde Wangel i Stéphane Braunschweigs regi av Byggmester Solness (2018).

Fra høsten 2010 til våren 2012 utgjorde hun, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise den kunstneriske ledelsen for Komilab-prosjektet på Torshovteatret. Der var hun en del av ensemblet i forestillingen Ti liv, som samlet ble nominert til Heddaprisen 2011 i klassen for særlig kunstnerisk innsats. Hole ble også nominert til Heddaprisen i kategorien for beste kvinnelige birolle i 2012, for rollen som Helene i De foreldreløse på Torshovteatret. Hun var en entusiastisk Celia i Sigrid Strøm Reibos oppsetning av Shakespeares Som dere vil i 2017.

Mariann Hole spilte Vera i TV-serien Halvbroren (NRK 2013).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg