Det Norske Teatret

Det Norske Teatret. Hovudinngangen i Kristian IVs gate i Oslo

Av /KF-arkiv ※.

Nationaltheatret i Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Norske teaterinstitusjoner omfatter utdannings- og forskningsinstitusjoner, teaterorganer, teatermuseer samt begivenheter og festivaler.

Utdannings- og forskningsinstitusjoner

Skuespillerutdanningen foregikk lenge utelukkende ved teatrene gjennom praktisk teaterarbeid og ved lesing med erfarne teaterarbeidere. I 1953 ble Statens Teaterskole opprettet i Oslo med treårig utdanning. I 1979 fikk skolen også en egen instruktørlinje. Skolen ble slått sammen med Kunsthøgskolen i Oslo fra 1996.

Det Norske Teatret drev i perioden 1969–1981 en egen skuespillerskole. Fra 1990-årene ble det grunnlagt flere private teaterskoler, blant annet i Bergen (senere nedlagt) og i Bærum. Norsk Musikkteater- og Ballettakademi i Oslo er statsstøttet som privat videregående skole fra 1997. Grenland Friteater i Porsgrunn har også drevet forskning og utdanningsvirksomhet, særlig innen fysisk teater.

Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold, opprinnelig Norsk Dukketeater Akademi fra 1991 og senere Akademi for figurteater, er en teaterskole for visuelt orientert scenekunst. Skolen har utdanning for både skuespillere og scenografer, med en sterk og bred internasjonal orientering. Skolen holder til i Gamlebyen i Fredrikstad.

Institutt for teatervitenskap ved Universitetet i Oslo, opprettet i 1965, med professorat fra 1974, driver forskning og undervisning i teaterhistorie og teaterpraksis. Instituttet ble senere Avdeling for teatervitenskap ved Institutt for musikk og teater, og fra 2005 fagområde innenfor Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS). Faget teatervitenskap ble etablert ved Universitetet i Bergen i tilknytning til Nordisk institutt i 1968, og ble i 1976 Teatervitenskapelig institutt, senere Seksjon for teatervitenskap ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, som i 2007 ble fagområde under et estetisk og språkvitenskapelig storinstitutt. Tilsvarende ble faget etablert i 1978 som del av Institutt for drama, film og teater ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, og er senere omorganisert i Institutt for kunst- og medievitenskap.

Teaterorganer

Offentlig støttede norske teatre ble fra 1962 organisert i arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen De norske teatres forening, som fra 1989 ble til Norsk teater- og orkesterforening (NTO). Oslo-teatrene stiftet i 1935 sin egen forening, som fra 1937 het Norsk Teaterleder-Forening og ble en landsomfattende sammenslutning. Norsk teaterlederforening (NTLF) er i dag et faglig forum for teaterledere, med NTO som sekretariat. Den nå nedlagte paraplyorganisasjonen Norsk Teaterunion (1945–2004) hadde på det meste 22 landsomfattende teaterorganisasjons- og institusjonsmedlemmer, slik som Norske Scenografer (etablert 1935), Norsk Sceneinstruktørforening (etablert 1948) og Norsk Skuespillerforbund (etablert 1898). En utbrytergruppe av skuespillere stiftet Skuespillerforeningen av 1978; denne ble imidlertid nedlagt 1996.

Norske teaterkritikere er organisert i Kritikerlaget for Teater, Musikk og Ballett (etablert 1927), og senere samorganisert med de andre kritikerlagene i Norsk kritikerlag.

Teatermuseer

Det eldste teatermuseet i Norge er Bergens Teatermuseum, som ble opprettet i 1919 og som fra 1980 har vært samlokalisert med Teaterarkivet ved Universitetet i Bergen som egen stiftelse. Fra 1997 er museets bestand blitt omorganisert i de kunst- og kulturhistoriske samlingene ved Bergen Museum, og deler av den blir vist offentlig i den permanente utstillingen om Ibsen i Bergen. Samlingen dekker særlig Bergens teaterhistorie. Teatermuseet i Oslo ble opprettet i 1939 og har som museet i Bergen i perioder vært stengt, men ble gjenåpnet 1982 i en av de eldste bygårdene i Oslo. Museet dekker teaterutviklingen i Oslo i et visst nasjonalt perspektiv.

Begivenheter og festivaler

Åpningskonsert
Festspillene setter sitt preg på Bergen by. Bildet viser åpningskonserten på Torgalmenningen fra det 50. festspill i 2002.
Av /Scanpix.
I 2020 vant «Raskolnikov» prisen for Årets forestilling, Beste mannlige skuespiller/hovedrolle (Preben Hodneland) og Beste mannlige skuespiller/medspiller (Frode Winther).
.

Festspillene i Bergen, som ble arrangert for første gang i 1953, og Festspillene i Nord-Norge, Harstad, som ble arrangert for første gang i 1964, har vært viktige festivaler for teaterkunsten. Senere har det kommet til rene teaterfestivaler som har vært utfyllende for de større og eldre festivalene. Oslo Internasjonale Teaterfestival (Gjøglerne kommer), som hadde som formål å vise spennvidden innen teater internasjonalt, ble arrangert i perioden 1982–1991. En lignende teaterfestival var Bergen Internasjonale Teaterfestival (Teatertreff), som ble arrangert 1984–1989, og som senere gikk over til permanent produksjon og formidling med helårlig drift som BIT Teatergarasjen. I 2001 arrangerte BIT sin første Meteor-festival for samtidsteater, annet hvert år i alternasjon med dansefestivalen Oktoberdans. Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT) er avholdt av Grenland Friteater siden 1992, og teaterfestivaler blir også avholdt i Ålesund og i Stamsund i Lofoten.

Av tidligere lignende festivaler kan nevnes Kongsvingerfestivalen, som ble arrangert av Hedmark Teater i 1995 og 1996. Festival for nordisk scenekunst ble arrangert i Bergen i 1996, og Trondheim Internasjonale Teaterfestival ble arrangert for første gang i forbindelse med byjubileet i 1997. Norsk dramatikkfestival ble arrangert første gang i 1985 for å fremme ny norsk dramatikk. Norsk Revyfestival på Høylandet i Trøndelag (1987–) har særlig vært en viktig inspirasjonskilde for amatørteatrene. Fra 1990 har Nationaltheatret arrangert sin Ibsenfestival, fra 2001 i alternasjon med Samtidsteaterfestivalen som ble arrangert frem til 2009. Ibsenfestivalen er basert på egen produksjon og gjestespill fra andre teatre og andre land.

Kritikerlaget har siden 1939 (med unntak av 1941–1945) årlig delt ut Teaterkritikerprisen. Norsk revyforfatterforening har fra 1968 delt ut Leonardstatuetten, en ærespris til skuespillere og andre som har hatt stor betydning for norsk revy. Heddaprisen ble første gang utdelt i 1998. Prisen er et samarbeid mellom Norsk teater- og orkesterforening, Norsk teaterlederforum og Aksel Waldemar Johannesens minnefond. Den blir per 2013 utdelt i 10 klasser: Beste kvinnelige hovedrolle; Beste mannlige hovedrolle; Beste kvinnelige birolle, Beste mannlige birolle; Beste regi; Årets forestilling; Beste scenografi/kostymedesign; Beste audiovisuelle design; Årets barne- og ungdomsforestilling; Særlig kunstnerisk innsats.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg