Margarethe Cammermeyer er en norskamerikansk offiser og homoaktivist. Hun var oberst i den USAs nasjonalgarde, og ble avskjediget i 1992 på grunn av sin seksuelle legning.

Margarethe Cammermeyer ble født i Oslo under andre verdenskrig og emigrerte sammen med familien sin til Washington D.C. i 1951. Hun ble amerikansk statsborger i 1960, og vervet seg i den amerikanske hæren som sykepleier. Hun tjenestegjorde i Tyskland, og giftet seg der, før hun senere ble beordret til Vietnam, hvor hun var 14 måneder på et sykehus nær Saigon. Cammermeyer fortsatte utdannelsen i USA og begynte i 1979 på en Ph.D.

I 1980 skilte hun seg fra sin mann, en offiser, og erkjente at hun ikke lenger kunne fornekte sin seksuelle legning som lesbisk. Hun fortsatte i militær tjeneste og ble forfremmet fra 1987 til oberst i nasjonalgarden i delstaten Washington. Under søknadsprosessen til U.S Army War College i 1989 svarte hun, på et direkte spørsmål, bekreftende på at hun var lesbisk, noe som på dette tidspunktet var ulovlig og grunn til avskjed i det amerikanske forsvaret. Cammermeyer ble derfor avskjediget i 1992.

Etter flere års kamp mot avgjørelsen ble den omstøtt i 1994, og Cammermeyer ble gjeninnsatt i sin rang og stilling. Hun har siden engasjert seg for de homofiles rettigheter i det amerikanske samfunn. Cammermeyer gikk av med pensjon i 1997.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.