Margarethe Cammermeyer

Faktaboks

Margarethe Cammermeyer
Født
24. mars 1942, Oslo

Artikkelstart

Margarethe Cammermeyer er en norskamerikansk offiser og homoaktivist. Hun var oberst i den USAs nasjonalgarde, og ble avskjediget i 1992 på grunn av sin seksuelle legning.

Militær karriere

Margarethe Cammermeyer ble født i Oslo under andre verdenskrig og emigrerte sammen med familien sin til Washington D.C. i 1951. Hun ble amerikansk statsborger i 1960, og vervet seg i den amerikanske hæren som sykepleier. Hun tjenestegjorde i Tyskland, og giftet seg der, før hun senere ble beordret til Vietnam, hvor hun var 14 måneder på et sykehus nær Saigon. Cammermeyer fortsatte utdannelsen i USA og begynte i 1979 på en Ph.D.

Avskjedigelse

I 1980 skilte hun seg fra sin mann, en offiser, og erkjente at hun ikke lenger kunne fornekte sin seksuelle legning som lesbisk. Hun fortsatte i militær tjeneste og ble forfremmet fra 1987 til oberst i nasjonalgarden i delstaten Washington. Under søknadsprosessen til U.S Army War College i 1989 svarte hun, på et direkte spørsmål, bekreftende på at hun var lesbisk, noe som på dette tidspunktet var ulovlig og grunn til avskjed i det amerikanske forsvaret. Cammermeyer ble derfor avskjediget i 1992.

Gjeninnsettelse

Etter flere års kamp mot avgjørelsen ble den omstøtt i 1994, og Cammermeyer ble gjeninnsatt i sin rang og stilling. Hun har siden engasjert seg for de homofiles rettigheter i det amerikanske samfunn. Cammermeyer gikk av med pensjon i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg