Færøyske folkedrakter, fra Vágur på Suðuroy
Færøyske folkedrakter, fra Vágur på Suðuroy
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Tradisjonelle koreanske kjoler, kalt «hanbok»,  Gyeongbokgung-palasset i Seoul.
Tradisjonelle koreanske kjoler, kalt «hanbok», Gyeongbokgung-palasset i Seoul.
Av .

Nasjonaldrakt er en betegnelse som ble brukt på 1800- og 1900-tallet om folkedrakter, altså tradisjonelle, lokalt avgrensede drakter og også om nylagede drakter med inspirasjon fra folkedraktene. Nasjonaldrakt betydde imidlertid ikke «drakt felles for hele nasjonen». Betegnelsen skyldes trolig den nasjonalromantiske tradisjonen som så på bondekulturen som det nasjonale, i motsetning til bykulturen som var innført og «uekte».

Faktaboks

Uttale
nasjonˈaldrakt

Felles drakt for hele nasjonen

Dronning Maud i Hardangerbunad
Dronning Maud i Hardangerbunad
Av /Norsk Folkemuseum.

Da hardangerbunaden ble tatt i bruk av by- og bygdefolk rundt om i landet i andre halvdel av 1800-tallet, kom ordet imidlertid til å få noe av en slik betydning. Hardangerbunaden ble så populær at den også fikk innpass i bygder hvor det fra før fantes en levende folkedrakttradisjon. En medvirkende årsak til hardangerbunadens popularitet var at den daværende engelske prinsesse Maud under et cruise i de norske fjorder i 1893 ble avfotografert i hardangerbunad. Bildene ble brukt som postkort da hun ble Norges dronning i 1905

En parallell til bruken av hardangerbunaden som en slags nasjonaldrakt finner man i Rättvik-dräkten fra Dalarna. På slutten av 1800-tallet ble den populær i de høyere sosiale lag i Sverige og i den finlandssvenske befolkningen i Finland. I Sverige ble i 1902 «den kvinneliga allmänna nationaldräktsföreningen» grunnlagt, og foreningens formål var at kvinnene skulle frigjøre seg fra «de utländska modens herravälde.» Et nasjonalt motivert ledd i dette var «den blå och gula nationaldräkten» som ble skapt av Märta Jørgensen i 1903. Den slo godt an og ble relansert av Nordiska Museet i 1978. Mange kjenner den i dag som Victoria-drakten etter kronprinsesse Victoria. De islandske draktene kan med en viss rett kalles for nasjonaldrakter ettersom de ikke er geografisk avgrenset, men brukes over hele landet. Disse draktene går tilbake til maleren Sigurður Guðmundsons rekonstruksjoner fra 1850–1860-årene.

Et eksempel på en tradisjonell, lokalt avgrenset drakt som blir et nasjonalt symbol og får status som nasjonaldrakt, er en drakt fra Kraków-området i Polen. Siden et opprør i 1794 har den vært regnet som Polens nasjonaldrakt og brukt i Polen og av emigranter utenfor landets grenser.

Polske folkedrakter, Krakow
Det schlesiske sang- og dansensemblet
Polske folkedrakter, Krakow
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg