Peter Pan

Filmplakat fra Peter Pan i 1924.
Av .

Peter Pan er hovedpersonen i et teaterstykke (fra 1904) og to barnebøker (fra 1906 og 1911) av den britiske forfatteren James Matthew Barrie.

Den mest kjente historien er den fra skuespillet og den andre av bøkene, Peter and Wendy: Peter Pan vil ikke bli voksen, men heller leve et gutteliv i Neverland. Han har en venninne, Wendy, og her bor også feen Tinkerbell (på norsk Tingeling) og sjørøveren Captein Hook (på norsk Kaptein Krok), som Peter Pan kjemper imot.

I den første av bøkene Peter Pan in Kensington Garden (1906) fortelles det om hvordan Peter Pan, alver og spedbarn omgås i Kensington Garden om nettene.

Fortellingen om Peter Pan har flere ganger blitt omskapt til blant annet musikal, film og tegneserie. Den første kinofilmen kom i 1924. Senere har det vært produsert flere TV-filmer om Peter Pan, og Steven Spielberg har behandlet temaet i Hook (1991). Walt Disneys tegnefilmversjon (1953) ble en kinosuksess og avstedkom flere bøker og tegneserier. Historien om hvordan Barrie skapte Peter Pan er fortalt i spillefilmen Finding Neverland (2004).

Bøkene er oversatt til norsk flere ganger, sist av Sidsel Mellbye i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg