Peter Pan

I Disneys film fra 1953 og i bøkene som bygger på denne, er Peter i en viss grad forenklet til en lekende gutt, som er anfører for en gjeng utstyrlige gutter i Aldriland. I underteksten kan man likevel lett se at de hjemløse guttene savner en mor, og at Wendy går inn i morsrollen.
De tre barna som trekkes inn i fortellingen ved sin reise gjennom lufta, står i en mellom-situasjon mellom usivilisert lek og et velordnet innendørsliv. Særlig er Wendys overgang fra barn til voksende kvinne interessant.

Artikkelstart

Peter Pan er hovedpersonen i et teaterstykke (fra 1904) og to barnebøker (fra 1906 og 1911) av den britiske forfatteren James Matthew Barrie.

To bøker

Den mest kjente historien er den fra skuespillet og den andre av bøkene, Peter and Wendy: Peter Pan vil ikke bli voksen, men heller leve et gutteliv i Neverland (Aldriland/Eventyrland).

Han er anfører for en gjeng ville gutter («Lost boys») som heller ikke vokser opp. Deres verden består av en serie kjente farer og eventyr fra barns lek: ville indianere, havfruer, farlige dyr og sjørøveren Captain Hook (på norsk Kaptein Krok), som er Peter Pans motstander. Inn i denne verdenen kommer tre barn fra London: Wendy, John og Michael Darling. I Neverland bor også feen Tinkerbell (på norsk Tingeling).

I den første av bøkene Peter Pan in Kensington Garden (1906) fortelles det en ganske annerledes historie; om hvordan Peter Pan, alver og spedbarn omgås i Kensington Garden om nettene. Felles for de to historiene er at både hovedpersonen og de andre barna er rykket ut av den vanlige barndommen for å leve et evig liv som magiske barn.

Peter Pan framstår i de opprinnelige bøkene som en kompleks og mangetydig figur: Peter er både alv, skogsdemon, forfører, trickster, utemmet natur-tilstand og uskyldig barn.

Bearbeidelser

Fortellingen om Peter Pan har flere ganger blitt omskapt til blant annet musikal, film og tegneserie. Den første kinofilmen kom i 1924. Senere har det vært produsert flere TV-filmer om Peter Pan, og Steven Spielberg har behandlet temaet i Hook (1991).

Walt Disneys tegnefilmversjon (1953) ble en kinosuksess og avstedkom flere bøker og tegneserier.

Historien om hvordan Barrie skapte Peter Pan er fortalt i spillefilmen Finding Neverland (2004).

Bøkene er oversatt til norsk flere ganger, sist av Sidsel Mellbye i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg