Makemake

Makemake og dens måne, som kan ses som en svak flekk over den store flekken, fotografert av Hubble-romteleskopet i 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Makemake er en dvergplanet og et av de største kjente himmellegemene i Kuiperbeltet.

Faktaboks

Uttale
mahkay-mahkay

Makemake ble oppdaget 31. mars 2005 av Mike Brown og hans medarbeidere. Navnet er av polynesisk opprinnelse og er blant annet også navnet på fruktbarhetsguden i mytologien på Påskeøya, Rapa Nui. I likhet med Pluto og Eris er Makemake en plutoide.

Karakteristikk

Makemakes diameter er anslått til cirka 1430 kilometer, som er cirka én niendedel av Jordens diameter. Makemake har en elliptisk bane utenfor Plutos bane i en avstand på 45,8 AU fra Solen. Den bruker 305 år på ett baneomløp. Den store avstanden til dvergplaneten gjør at det er vanskelig å studere den i detalj fra Jorden selv med de kraftigste teleskoper.

Makemake bruker 22,5 timer på å rotere én gang rundt sin egen akse.

Dvergplaneten har rødlig farge som kan skyldes frossen metan, og er litt mer lyssvak enn Pluto. Makemake har en tynn atmosfære.

Det ble i 2015 observert en måne rundt dvergplaneten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Tørris Koløen Bakke

I den eksterne lenken, NASAs artikkel, er det oppgitt at radiusen til Makemake er 715 kilometer, mens det her i atikkelen står at det er diameteren som er 715. Dette bør vel korrigeres?

svarte Marit M. Simonsen

Det var godt observert, og du har helt rett. Det er nå rettet. Takk!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg