Kuiperbeltet
Illustrasjon av Kuiperbeltet som omkranser solsystemet. Banen til dvergplaneten Pluto er vist i gult, mens banene til de ytterste planetene er vist i hvitt.

Kuiperbeltet er en sverm av isholdige objekter som beveger seg rundt Solen utenfor Neptuns bane.

Opphav

Kenneth Edgeworth og Gerard Kuiper postulerte beltets eksistens uavhengig av hverandre på 1950-tallet. De mente at stoff som ble til overs etter dannelsen av solsystemet, ville klumpe seg sammen til små legemer. Kuiperbeltet ble i utgangspunktet foreslått for å løse mysteriet om hvor kometer kommer fra.

Omfang

Kuiperbeltet strekker seg fra 30 til 55 AU (astronomiske enheter) fra Solen.

Kuiperbeltet kan inneholde flere hundre tusener isholdige objekter og muligens billioner eller flere kometer. Kometer med kortere perioder enn 200 år antas å ha sitt opphav her.

Observasjoner

Arrokoth, cirka 35 kilometer lang, fotografert av romsonden New Horizons 1. januar 2019
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

Fordi Kuiperbeltet er så langt unna Jorden, er det vanskelig å observere herfra. I 1992 ble det første kuiperbelte-objektet (KBO) foruten Pluto funnet. Flere av disse objektene, også kalt transneptunske objekter, er som dvergplaneten Pluto i 2:3 resonans med Neptun, det vil si at de gjør to omløp om Solen, mens Neptun gjør tre.

Det er observert over 1000 KBO-er. Blant disse er dvergplanetene Pluto, Haumea, Makemake og Eris. Et annet nevneverdig KBO er Sedna.

Romfartøyet New Horizons er det første romfartøyet som har studert en KBO på nært hold, nemlig Pluto, som ble forbifløyet i 2015. I januar 2019 passerte romfartøyet 3500 kilometer fra kuiperbelte-objektet (486958) Arrokoth (2014-MU69) som, i en avstand av 6,4 milliarder kilometer fra Jorden, er det fjerneste objektet en romsonde har observert på nært hold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Marit M. Simonsen

Tusen takk for forslaget. Artikkelen er oppdatert. Hilsen Marit, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg