Madla (bydel i Stavanger)

Artikkelstart

Madla er en bydel i Stavanger kommune, Rogaland, som ligger mellom Hafrsfjord og Hålandsvatnet, vest og sørvest for bysenteret. Bydelen har 24 365 innbyggere (2021). Den svarer til den tidligere Madla kommune, som i 1965 ble slått sammen med Stavanger. Daværende Madla hadde ved denne sammenslåingen 6025 innbyggere.

Madla utgjør et typisk jærsk lavland. Byutviklingen har ført til betydelig reduksjon i det dyrkede arealet. De bymessig utbygde områdene består hovedsakelig av tett småhusbebyggelse.

I bydelen ligger Madlaleiren (KNM «Harald Haarfagre») som er felles rekruttskole for Sjøforsvaret og de fleste som er utskrevet til Luftforsvaret, likeledes enkelte lærlinger som skal tjenestegjøre i Hæren. Madlaleiren er Norges største militære rekruttskole.

Det er gjort flere oldtidsfunn i bydelen, blant annet en rekke helleristninger. Ved Møllebukta innerst i Hafrsfjord ble riksmonumentet «Sverd i fjell» av Fritz Røed reist i 1983 til minne om slaget i Hafrsfjord, en avgjørende begivenhet for Norges samling. Madla gård som bydelen og den tidligere kommunen har navn etter, var tidligere kongsgård.

Navnet Madla kommer av norrønt Mallar, har sammenheng med malmr, 'grus, sand og mold', og sikter til at stedet ligger på en morene. Tidligere ble stedsnavnet ofte skrevet Malde.

Kart

Madla
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg