Fritz Røed

Faktaboks

Fritz Røed
Født
15. august 1928, Time, Rogaland
Død
20. desember 2002, Tønsberg, Vestfold
Fritz Røeds monument over slaget ved Hafrsfjord, Sverd i fjell (1980-1983)
Av .

Artikkelstart

Fritz Røed var en norsk billedhogger, særlig kjent for sine mange offentlige utsmykninger i Norge. Et av hans mest berømte verk er bronsemonumentet Sverd i fjell (1983) til minne om slaget i Hafrsfjorden. Det er plassert på en odde i Hafrsfjorden og består av tre digre vikingsverd som er «stukket i jorden» (i fjellet) og dermed symboliserer fred og tilbakelagt strid. I sentrum av Bryne ligger Fritz Røed skulpturpark, som ble åpnet i 2004.

Fritz Røed studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1946–1948) og Statens kunstakademi i Oslo (1948–1951), og gikk deretter i lære hos Einar Utzon-Frank i København (1951) og Ossip Zadkine i Paris (1952). Han debuterte ved Høstutstillingen i 1956 med to barnefigurer i bronse.

Arbeidene til Fritz Røed varierer i uttrykkene, fra mer klassisk figurativ stil til geometri, minimalisme og abstraksjon. I hans senere år utviklet han en særegen leken og fabulerende stil.

Verk og innkjøp

Noen av hans mest kjente verk er en veggutsmykning i eloksert aluminium (1960) i Hotel Bristol i Oslo, steingodsrelieffet Aviskona og byen (1965) i Aftenposten, monumentet Elvebåt til Fylkeshuset i Vadsø (1968) og bronseskulpturen Veslemøy som står i Time på Jæren (1972).

Han er representert i Nasjonalmuseet i Oslo som blant annet eier tre av hans keramiske skulpturer, utformet med frodig humor. Han er også kjøpt inn av Riksgalleriet, Bergen Billedgalleri, Oslo kommunes kunstsamlinger og Norsk kulturråd.

Fra 1970-årene var han i perioder bosatt i landsbyen Villa Faraldi i Liguria, Italia, der flere norske kunstnere holdt til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg