Hafrsfjorden, fjord i Stavanger og Sola kommuner i Rogaland. Fjorden er cirka ni km lang og ligger sørvest for Stavanger sentrum. Fra fjordmunningen ved Kvernevik i Stavanger skjærer den sørøstover inn til Sømmevågen i fjordbotnen i Sola kommunen, ved nordenden av den nord-sørgående rullebanen på Stavanger lufthavn Sola

Hafrsfjorden er trang og grunn ytterst, men vid og dypere lenger inne. Litt innenfor munningen går Rv. 509 i bro over fjorden. Denne går fra E 39 ved Tjensvoll i Stavanger via flyplassen tilbake til E 39 vest for Forus.

Hafrsfjorden er kjent i norsk historie som arena for den store sluttstriden mellom Harald Hårfagre og vikingkongene, se Slaget i Hafrsfjorden. Riksmonumentet «Sverd i fjell» av Fritz Røed er reist 1983 ved en odde i fjorden til minne om rikssamlingen.

Første ledd blir regnet for å komme av det norrøne hafr, som betyr bukk, og som har blitt brukt som navn på et farlig skjær ved fjordens innløp. Fjorden skulle da ha navn etter det skjæret som nå heter Presteskjær, men som kan ha hatt et eldre navn, Hafr. Den arkaiske skrivemåten som nyttes i dag, har nok sammenheng med den historiske hendelsen som fant sted ved fjorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.