Hafrsfjorden

Hafrsfjorden, fjord i Stavanger og Sola kommuner i Rogaland. Fjorden er cirka ni km lang og ligger sørvest for Stavanger sentrum. Fra fjordmunningen ved Kvernevik i Stavanger skjærer den sørøstover inn til Sømmevågen i fjordbotnen i Sola kommunen, ved nordenden av den nord-sørgående rullebanen på Stavanger lufthavn Sola.

Hafrsfjorden er trang og grunn ytterst, men vid og dypere lenger inne. Litt innenfor munningen går Rv. 509 i bro over fjorden. Denne går fra E 39 ved Tjensvoll i Stavanger via flyplassen tilbake til E 39 vest for Forus.

Hafrsfjorden er kjent i norsk historie som arena for den store sluttstriden mellom Harald Hårfagre og vikingkongene, se Slaget i Hafrsfjorden. Riksmonumentet «Sverd i fjell» av Fritz Røed er reist 1983 ved en odde i fjorden til minne om rikssamlingen.

Navnet

Første ledd blir regnet for å komme av det norrøne hafr, som betyr bukk, og som har blitt brukt som navn på et farlig skjær ved fjordens innløp. Fjorden skulle da ha navn etter det skjæret som nå heter Presteskjær, men som kan ha hatt et eldre navn, Hafr. Den arkaiske skrivemåten som nyttes i dag, har nok sammenheng med den historiske hendelsen som fant sted ved fjorden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg