Faktaboks

Macky Sall
Født
11. desember 1961, Fatick
Macky Sall
Senegals president Macky Sall under innsettelsen i 2012.
Av /AP/NTB Scanpix.

Macky Sall er en senegalesisk politiker og landets president siden 2012, da han vant valget mot den stadig mer udemokratiske Abdoulaye Wade.

Bakgrunn

Macky Sall ble født i byen Fatick sentralt i Senegal. Han utdannet seg til ingeniør ved universitet i Dakar, og Det franske petroleumsinstitutt (Institut Français du Pétrole). Sall var tidlig politisk aktiv, og støttet Abdoulaye Wade og hans liberale parti Parti Démocratique Sénégalais (PDS), ved valgene i 1983 og 1988. Utover 1990-tallet steg han i gradene i partiet, og var en avgjørende bidragsyter ved valget i 2000. Sall ble etter hvert energiminister og senere innenriksminister.

Statsminister og president i parlamentet

I 2004 erstattet han Idrissa Seck som statsminister. Denne stillingen hadde han til 19. juni 2007. Etter parlamentsvalget samme år tok han over som president i parlamentet. Han falt senere i unåde hos president Wade, etter å ha ønsket å etterforske presidentens sønn, Karim Wade, for misbruk av offentlige midler. Sall trakk seg senere fra PDS, og startet et nytt parti Alliance Pour la République.

Macky Sall seilte opp som den viktigste opposisjonskandidaten i 2012-valget. I strid med grunnloven stilte Abdoulaye Wade til en tredje valgperiode. Etter en svært voldelig valgkamp endte Wade og Sall i tet i første valgrunde. Siden ingen av kandidatene fikk flertall måtte det avgjøres i valgrunde nummer to. Resten av opposisjonskandidatene støttet Macky Sall, som vant med 65,8 prosent av stemmene.

President

Salls presidentperiode har vært preget av institusjonelle reformer, tiltak for å øke økonomisk vekst, og antikorrupsjon. Første del av Salls overordnete strategi, Plan Sénégal Emergant, startet i 2014, med fokus på blant annet infrastruktur, landbruk og turisme. I folkeavstemningen i mars 2016 ble 15 endringer av grunnloven vedtatt. Den viktigste var å redusere presidentens embetsperiode fra syv til fem år. Sall hadde lovet å gjøre dette i sin første periode, men etter at landets grunnlovsråd mente dette ville være i strid med grunnloven, gjelder reduksjonen bare fra presidentperioden som begynner i 2019. I parlamentsvalget i juli 2017 fikk Macky Salls koalisjon 125 av 165 mandater i parlamentet. Valget var preget av usikkerhet, et rekordstort felt med 47 valglister, og administrative problemer.

Kritikk

Salls avgjørelse om å ikke redusere første valgperiode til fem år har blitt møtt med mye misnøye, siden dette var hans viktigste valgløfte. En annen sterkt kritisert reform er opprettelsen av det rådgivende organet Haut Conseil pour les Collectivités Territoriales. Den nye institusjonen skal bistå myndighetene i desentraliseringsspørsmål. Dette har blitt sett på som kostbart og ikke minst en mulighet for Sall å kompensere politiske allierte med godt betalte posisjoner, spesielt siden presidenten velger 70 av 150 medlemmer. Antikorrupsjonstiltak har ført til arrestasjoner, blant annet av Karim Wade og ordføreren i Dakar, Khalifa Sall. Dette blir av mange sett på som et våpen for å kvitte seg med politiske rivaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg