Luxembourgs flagg
Luxembourgs flagg ble i sin nåværende form antatt 23. juni 1972, og fargene ble fastsatt 27. juli 1993.
Luxembourgs handelsflagg
Luxembourgs handels- og orlogsflagg, innført i 1972.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Luxembourgs nasjonalflagg har tre like brede, horisontale felter i rødt, hvitt og blått (regnet ovenfra). Flagget ble første gang brukt i 1845 og ble offisielt antatt i 1972. Fargene er de samme som har vært brukt i Luxembourgs våpen siden 1240 av grev Heinrich 5. Fargene ble lovfestet 27. juli 1993. Det er også landets statsflagg.Lëtzebuergesch kalles det Lëtzebuerger Fändel.

Wienerkongressen besluttet i 1815 å gjøre Luxembourg til et storhertugdømme i Det tyske forbund, men i personalunion med Nederlands konge Willem 1. Luxembourg ble betraktet som en nederlandsk provins, og flagget var det nederlandske. Befolkningen mislikte Nederlands herredømme og sluttet seg til Belgias opprør i 1830. Opprørerne valgte et flagg med våpenets farge, men med en lysere blåfarge enn i Nederlands flagg, som det ellers er identisk med. Likheten er tilfeldig, siden de to flaggene har ulik bakgrunn. Landet forble i en løs peronalunion med Nederland og bekreftet 12. juni 1845 flaggets lysere blåfarge. Landet ble uavhengig i 1890 under storhertug Adolphe av Nassau-Weilburg, en sidegren av Nederlands kongehus.

Landets handelsflagg og orlogsflagg er et våpenbanner som kalles Roude Léiw (Røde løve), innført i 1972. Det ble i 2006 foreslått å gjøre dette også til nasjonalflagg, men det ble avvist av regjeringen i 2007.

Våpenet

Våpen

Skjoldet er omgitt av Den nasjonale eikekroneordens bånd med kors.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Våpenet viser et ni ganger vannrett delt skjold i sølv og blått, belagt med en gullkronet rød løve med to haler, gylne klør og gyllen tunge. På skjoldet hviler en gyllen kongekrone. Det store riksvåpenet har som skjoldholdere to gylne løver. Skjoldet er omgitt av Den nasjonale eikekroneordens bånd med kors. Rundt det hele et gullkantet rødt våpentelt foret med hermelin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg