Ludvig Sylow

Faktaboks

Ludvig Sylow
Peter Ludvig Mejdell Sylow
Født
12. desember 1832
Død
7. september 1918
Fødested
Kristiania (Oslo)
Dødssted
Kristiania (Oslo)

Maleri 1897. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ludvig Sylow av /※. Gjengitt med tillatelse

Ludvig Sylow

Peter Ludvig Mejdell Sylow av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Ludvig Sylow var en norsk matematiker. Han var professor i matematikk ved Universitetet i Oslo (Kristiania) fra 1898. Hans viktigste oppdagelser ligger på gruppeteoriens område, hvor de tre sylowske satser er av fundamental betydning.

Start som lærer på gymnas

Sylow tok lærereksamen for gymnas fra universitetet i Kristiania i 1856. Siden det ikke fantes noen posisjoner ved universitetet ble Sylow lærer på to år ved Hartvig Nissen skole. Etterpå flyttet han til Fredrikshald (nå Halden) i Østfold hvor han var lærer på gymnas fra 1858 inntil 1898.

Reise til Europa og vikarstilling i Kristiania

I 1861 fikk Sylow reisestipend og studerte i Paris under Michel Chasles og Joseph Liouville og i Berlin, blant annet under Leopold Kronecker. I 1862 fikk han en vikarstilling ved universitetet i Kristiania og forklarte Abels og Galois’ bidrag til gruppeteori. Den unge student Sophus Lie ble der kjent med et området som senere ble særdeles viktig for ham.

Sylows teoremer i gruppeteori

Mye av Sylows ettermæle går tilbake til en ti siders publikasjon om gruppeteori som kom ut på fransk i det tyske tidsskriftet Mathematische Annalen i 1872. Nesten all forskning på endelige grupper bruker Sylows teoremer fra denne publikasjonen.

Sen stilling som professor i Kristiania

I 1898 sørget Lie for at det ble opprettet en spesiell professorstilling for Sylow ved universitetet i Kristiania. Selv om han var allerede var 65 år fortsatte han i denne posisjonen ytterlige 20 år inntil han døde i 1918.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg