Évariste Galois

Faktaboks

Évariste Galois
Uttale
galoˈa
Født
25. oktober 1811, Paris, Frankrike
Død
31. mai 1832, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Évariste Galois var en fransk matematiker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt gruppeteorien.

Liv

Galois ble to ganger avvist ved opptaksprøven til École Polytechnique, siste gang strøk han i matematikk. Noen av hans viktigste arbeider som skulle forelegges for akademiet, forsvant før de ble antatt. I 1830 ble han opptatt som student ved École Normale, men mindre enn et år etter relegert for en artikkel om skolens direktørs oppførsel under julirevolusjonen. Siden ble han gjentatte ganger arrestert for politisk virksomhet og måtte avsone en fengselsstraff. Kort etter denne ble han provosert til en duell som tok hans liv.

Matematiske arbeider

Galois' samlede verker (utgitt av den franske matematiske forening i 1897) inneholder fem små avhandlinger, dessuten en del etterlatte manuskripter og et brev til vennen Auguste Chevalier skrevet kvelden før han døde. I dette brevet angir han noen av sine viktigste matematiske oppdagelser. Galois kan innen matematikken betraktes som en direkte etterfølger av Niels Henrik Abel. Han grunnla gruppeteorien; i den galoiske ligningsteori viser han hvorledes enhver ligning kan tilordnes en gruppe, og hvordan ligningens egenskaper avhenger av denne gruppen. Denne teorien gir en løsning på det fundamentale problem å bestemme de ligningene som kan løses ved rot-tegn.

Galois oppnådde også viktige resultater for abelske integraler, det vil si integraler av algebraiske funksjoner. Han var også en av de første til å studere endelige tallkropper, også betegnet som galoiske imaginærer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg