Seimas
Den litauiske parlamentsbygningen i Vilnius der nasjonalforsamlingen Seimas holder til.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Seimas er Litauens nasjonalforsamling, med ett kammer bestående av 141 representanter som er valgt for fire år.

Valg

Valgordningen er en kombinasjon av flertallsvalg og forholdstallsvalg. I alt 71 representanter velges i flertallsvalg, det vil si i en-mannskretser, der det blir avholdt en andre valgomgang om ikke én kandidat får mer enn halvparten av stemmene i første omgang. De resterende 70 representantene velges i forholdstallsvalg på nasjonale partilister.

Partier

Sperregrensa for partier er fem prosent og for valgallianser sju prosent. Mellom fem og ti partier pleier å være representert i Seimas.

Selv om regjeringene gjerne har statsministere enten fra Litauens Sosialdemokratiske Parti (LSDP) eller Fedrelandsunionen- Litauens kristeligdemokrater (TS-LKD), inngår flere partier som regel i regjeringene.

Navnet

Navnet Seimas skriver seg fra Det polsk-litauiske samveldet (1569-1795) og er identisk med den polske Sejm. Sejm er opprinnelig et lånord i polsk fra tsjekkisk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg