Gyda Christensen

Faktaboks

Gyda Christensen
Gyda Marthe Kristine Christensen Gyda Marthe Kristine Andersen
Født
21. mai 1872, Oslo
Død
20. august 1964, Oslo

Gyda Christensen

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gyda Christensen var en norsk skuespiller, instruktør og teatersjef, i tillegg til at hun var en pioner i utviklingen av en norsk ballettradisjon.

Hun debuterte i 1894 på Christiania Theater, og i 1899–1920 var hun ved Nationaltheatret. I tillegg til sin skuespillergjerning gjorde hun en betydelig innsats som danser og skaper av den første norske balletten mens hun var ved dette teateret. Det neste avsnittet av karrieren hennes falt på Centralteatret i 1920–1928, hvor hun i høyere grad fikk utfolde sine evner som skuespiller.

Fra 1928 var innsatsen hennes uløselig knyttet til Det Nye Teater, hvor hun var skuespiller, konsulent og i 1939–1945 også teatersjef. Først og fremst arbeidet hun hele tiden som instruktør. Hun har, fremfor noen annen, gitt teateret den lette og intime kammerspilltonen som er blitt dets særpreg.

Rollene hennes spente fra fremmedartede russiske kvinner, for eksempel Varvara i Høstens fioliner, over realistiske norske sceneskikkelser som Nora i Ibsens Et dukkehjem, til George Bernard Shaw-roller som Eliza i Pygmalion og tittelrollen i Candida.

Gyda Christensen var gift med ingeniøren Georg Monrad Krohn, deretter med Halfdan Christensen og til sist med C. J. Hambro. Hun var mor til Lillebil Ibsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg