Faktaboks

Leymah Roberta Gbowee
Født
1. februar 1972
Leymah Gbowee
Leymah Gbowee holder holder Nobel-foredraget etter at hun ble tildelt Nobels fredspris i 2011.
Av /NTB scanpix.

Leymah Roberta Gbowee er en liberisk fredsaktivist. Hun organiserte en fredsbevegelse som bidro til å få slutt på den andre liberiske borgerkrigen i 2003. I 2011 fikk hun Nobels fredspris sammen Ellen Johnson Sirleaf og Tawakkol Karman «for sin ikke-voldelige kamp for tryggheten til kvinner og for kvinners rett til full deltagelse i fredsbyggende arbeid».

Gbowee ble født i en landsby i det sentrale Liberia og bodde sammen familien i Monrovia da borgerkrigen brøt ut i 1989. Hun utdannet seg til å bli sosialarbeider og jobbet i traumeprogrammet til den lutherske kirke i Liberia mellom 1998 og 2003, blant annet med å rehabilitere eks-barnesoldater. Etterhvert ble hun Liberias programkoordinator i den vestafrikanske fredsorganisasjonen Women in Peacebuilding (WINEP).

I 2002 organiserte hun fredsbevegelsen Women of Liberia Mass Action for Peace. Tusenvis av muslimske og kristne kvinner kom sammen og deltok i sittende, fredfylte demonstrasjoner som tvang president Charles Taylor til forhandlingsbordet. Fredsbevegelsen fikk mye av æren for at det ble slutt på den andre liberiske borgerkrigen, noe som bidro til valget av Ellen Johnson Sirleaf som landets president i 2005. Hun ble Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder.

I 2004 begynte Gbowee studier i konfliktløsing ved Eastern Mennonite University (EMU) i USA, og i 2007 fullførte hun en mastergrad. Fra 2006 var hun tilknyttet Women Peace and Security Network Africa (WIPSEN-Africa), fra 2007 som direktør. I 2011 utga hun memoarboka Mighty be our powers.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gbowee, Leymah og Carol Mithers (2011). Mighty Be Our Powers: How Sisterhood, Prayer, and Sex Changed a Nation at War. Beast Books

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg