Faktaboks

Tawakkol Karman

Tawakul/Tawakkul/Tawakel Abdel-Salam Karman

Født
7. februar 1979, Mekhlaf, Jemen
Nobels fredspris 2011

Tawakul Karman mottar Nobels fredspris sammen sammen med Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf i 2011.

Nobels fredspris 2011
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tawakkol Karman er en jemenittisk journalist, politiker og aktivist. Hun var sentral i opprøret i Jemen i 2011, og mottaker av Nobels fredspris samme år.

Bakgrunn

Mairead Maguire, Tawakkol Karman og Shirin Ebadi
Tawakkol Karman (i midten) med to andre tidligere fredsprismottakere, Mairead Maguire fra Irland (til venstre) og Shirin Ebadi fra Iran (til høyre). Foto fra 2018.

Karman er utdannet innen handel fra Sanaas vitenskapsuniversitet og i statsvitenskap fra Sanaa-universitetet.

Hun ble tilknyttet avisen Al-Thawrah i 2005, og var samme år med på å danne menneskerettighetsorganisasjonen Women Journalists Without Chains, som hun er leder av. Hun har deretter vært en framtredende aktivist for menneskerettigheter generelt og pressefrihet spesielt.

Karman var medlem av opposisjonspartiet Islah under regimet til tidligere president Ali Abdullah Saleh, og organiserte aksjoner mot korrupsjon og for pressefrihet.

Opprørsdeltakelse

Under det folkelige opprøret mot Saleh-regimet i januar 2011 bidro Karman med å organisere studenter til protest, og ble snart en frontfigur for hele opprøret. Hun ble for en kort tid arrestert. Allerede før dette organiserte hun fra 2007 ukentlige protester til støtte for pressefrihet.

For sin lederrolle i demokratiopprøret ble hun tildelt Nobels fredspris i 2011, som den første arabiske kvinne. Hun delte del med Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Roberta Gbowee, begge fra Liberia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg