Tawakkol Karman

Faktaboks

Tawakkol Karman

Tawakul/Tawakkul/Tawakel Abdel-Salam Karman

Født
7. februar 1979, Mekhlaf, Jemen

Tawakul Karman mottar Nobels fredspris sammen sammen med Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf i 2011. Foto: Harry Wad, tilgjengelig under CC BY-SA 3.0.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Tawakkol Karman er en jemenittisk journalist, politiker og aktivist. Hun var sentral i opprøret i Jemen i 2011, og mottaker av Nobels fredspris samme år.

Bakgrunn

Karman er utdannet innen handel fra Sanaas vitenskapsuniversitet og i statsvitenskap fra Sanaa-universitetet.

Hun ble tilknyttet avisen Al-Thawrah i 2005, og var samme år med på å danne menneskerettighetsorganisasjonen Women Journalists Without Chains, som hun er leder av. Hun har deretter vært en framtredende aktivist for menneskerettigheter generelt og pressefrihet spesielt.

Karman var medlem av opposisjonspartiet Islah under regimet til tidligere president Ali Abdullah Saleh, og organiserte aksjoner mot korrupsjon og for pressefrihet.

Opprørsdeltakelse

Under det folkelige opprøret mot Saleh-regimet i januar 2011 bidro Karman med å organisere studenter til protest, og ble snart en frontfigur for hele opprøret. Hun ble for en kort tid arrestert. Allerede før dette organiserte hun fra 2007 ukentlige protester til støtte for pressefrihet.

For sin lederrolle i demokratiopprøret ble hun tildelt Nobels fredspris i 2011, som den første arabiske kvinne. Hun delte del med Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Roberta Gbowee, begge fra Liberia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg