Faktaboks

Monrovia
Uttale
mənrˈouvjə
Liberia

Regjeringsbygninger i Monrovia. Byen, som ligger ved en lagune, ble grunnlagt i 1822 for frigitte amerikanske slaver, og er oppkalt etter daværende president i USA, James Monroe. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
West Point Area Monrovia
West Point er Monrovias største slum med ca 75.000 innbyggere. Etter borgerkrigen lever svært mange i fattigdom.
West Point Area Monrovia
Lisens: CC BY 2.0

Monrovia er hovedstaden i Liberia og ligger i fylket Montserrado. Byen har rundt 1,5 millioner innbyggere (2021). Dette utgjør rundt en fjerdedel av landets innbyggere. Monrovia er også landets største havneby.

Krigshandlinger mellom 1990 og 2003 har påført byen store materielle skader, blant annet ble de fleste av offentlige bygninger lagt i ruiner og byens økonomiske liv sterkt svekket. Monrovia er nå i en gjenoppbyggingsfase. Universitet i Monrovia er fra 1951. Det ble grunnlagt som college i 1863 og er blant de eldste utdanningsinstitusjonene i Vest Afrika. Monrovia har internasjonal lufthavn, 45 kilometer øst for byen.

Monrovia ble grunnlagt 1822 som by for frigitte slaver og er oppkalt etter USAs president James Monroe (1817–1825). Byen har også hatt navnet Christopolis (1822–1824).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg