Charles Ghankay Taylor

Faktaboks

Charles Ghankay Taylor
uttale:
tˈeilə
født:
28. januar 1948, Arthington
Charles Taylor startet i desember 1990 et væpnet opprør med sin National Patriotic Front of Liberia (NPFL) og kastet landet ut i full borgerkrig. I 1997 ble han valgt til landets president. Etter et nytt opprør mot ham i 2003 ble han tvunget til å gå av, og han han siden levd i eksil. Bildet viser Taylor på en trone i tradisjonelle klær i 1998, noen måneder etter at han ble innsatt som president.
Av /NTB Scanpix.

Charles Ghankay Taylor er en liberiansk opprørsleder og politiker, som var Liberias president i perioden 1997–2003.

Taylor er økonomiutdannet fra USA, tidligere offentlig tjenestemann under president Samuel Doe, men ble oppsagt, beskyldt for korrupsjon, og forlot landet. I desember 1990 startet Taylor et væpnet opprør med sin National Patriotic Front of Liberia (NPFL) og kastet landet ut i full borgerkrig. Denne førte til Does fall og delte landet i to, der Taylor og hans selvbestaltede regjering tok kontrollen over hele landet unntatt hovedstaden Monrovia. I 1997 vant Taylor presidentvalget med 75 prosent av stemmene og ble innsatt som Liberias nye statsoverhode.

Taylor har vært anklaget for krigsforbrytelser, blant annet i forbindelse med hans støtte til opprørsbevegelsen i nabolandet Sierra Leone, og hans styre var til hinder for en normalisert utvikling i Liberia. Etter et nytt opprør mot ham i 2003 ble han tvunget til å gå av, og etter flere utsettelser erklærte han sin avgang 11. august 2003, da han holdt en tale til nasjonalforsamlingen og gikk i eksil i Nigeria.

I 2006 erklærte den nigerianske regjeringen at den ikke ville motsette seg at liberianske myndigheter hentet Taylor tilbake for å stille ham for retten, og han ble arrestert under et forsøk på å flykte til Kamerun. Han ble utlevert til Sierra Leone, hvor en FN-støttet spesialdomstol (The Special Court for Sierra Leone, SCSL) hadde utferdiget tiltale mot ham i 2003. Disse omfattet terrorisme, drap, voldtekt og fysisk voldsutøvelse, så vel som bruk av barnesoldater, bortføring og plyndring. Tiltalen omfattet både forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og andre alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett. På grunn av sikkerhetsforholdene i Sierra Leone ble rettssaken, og med den Taylor, i 2006 fysisk flyttet til Den internasjonale domstolen i Haag, men fortsatt ført av SCSL. Saken kom opp i juni 2007, men ble utsatt for så å gjenopptas i januar 2008. Aktoratet avsluttet sin prosedyre i februar 2009, og avviste deretter en påstand om frifinnelse; forsvarerne sluttførte sin argumentasjon i mars 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg