Franche-Comté

Artikkelstart

Franche-Comté er et landskap i Frankrike, det tidligere frigrevskapet Burgund mellom Saône og Jura. Franche-Comté var en administrativ region fra 1941 til 1946 og fra 1956 til 2015. 1. januar 2016 ble Franche-Comté en del av den nyopprettede regionen Bourgogne-Franche-Comté.

Faktaboks

Uttale

frˈãʃkɔ̃tˈe

Etymologi

fransk la Franche-Comté 'fri-grevskapet'

Regionen Franche-Comté bestod av departementene Doubs, Haute-Saône, Jura og Territoire de Belfort. Den hadde et areal på 16 202 kvadratkilometer og hadde 1 180 397 innbyggere (2016). Hovedstad var Besançon.

Natur

Regionen domineres av Jurafjellene. Den årlige nedbørmengde er høy, og store arealer er dekket av skog.

Befolkning

Området er generelt tynt befolket, og befolkningsutviklingen har favorisert byene i Doubs og Territoire de Belfort på bekostning av landdistriktene i Haute-Saône og Jura. De største byene er hovedstaden Besançon, Belfort og Montbéliard.

Næringsliv

Jordbruket, spesielt i fjellområdene, baserer seg på husdyrhold med produksjon av melk og ost. I lavereliggende strøk dyrkes blant annet frukt. Industrien er allsidig omfatter blant annet produksjon elektrisk utstyr, sanitærutstyr, kjemikalier, matvarer, lærarbeider, tekstiler og konfeksjon, ur og klokker og biler (Peugeot).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg