Portugal sjøforsvar
Portugal kontrollerer store havområder, og sjøforsvaret er derfor viktig. Her er et portugisisk marineskip med på Frontex-operasjonen i Middelhavet i 2015.
Av /AP/NTB Scanpix.

Portugal har vært medlem av NATO siden dannelsen i 1949. Det samlede styrketall for Portugals væpnede styrker er 26 700 aktivt personell, med en reserve på 233 500. I tillegg har den halvmilitære nasjonale republikanergarden en styrke på 24 700 personell. USA har 250 personell på Asorene.

Hæren

Styrketallet for hæren er 13 350 aktivt personell. Materiell inkluderer 37 stridsvogner av typen Leopard 2A6, 30 stormpanservogner, 406 pansrede personellkjøretøy, 26 panserjagere og 24 selvdrevet artilleri. I tillegg har hæren tungt artilleri, selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på 5950 aktivt personell. Materiell omfatter 30 jagerfly av typen F-16AM/BM, fem patruljefly av typen P-3C Orion, sju rekognoserings- og overvåkningsfly, 13 transportfly, 16 treningsfly og 17 helikoptre.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på 7400 aktivt personell, inkludert 950 marinesoldater. Flåten omfatter to taktiske undervannsbåter, fem fregatter, to korvetter, 20 patruljefartøy, og 10 logistikk- og hjelpefartøy. I tillegg har marinen fem helikoptre av typen Super Lynx.

Internasjonale operasjoner

Portugal deltok i 2022 i FN-operasjonen i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med 196 personell (ett flybårent kompani), NATO-operasjonen i Middelhavet (SNMCMG 2) med et patruljefartøy, og EU-operasjonen i Mosambik (EUTM Mozambique) med 120 personell. I tillegg deltok Portugal med et mindre antall personell i EU-operasjonene i Bosnia-Hercegovina (EUFOR), Den sentralafrikanske republikk (EUTM RCA), Mali (EUTM Mali) og Somalia (EUTM Somalia), og i Irak i den USA-ledede Operation Inherent Resolve.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg