Leo Perutz

Faktaboks

Leo Perutz
Uttale
pˈeruts
Født
2. november 1882, Praha
Død
25. august 1957, Bad Ischl
Leo Perutz

Artikkelstart

Leo Perutz var en østerriksk forfatter. Leo Perutz er særlig kjent for sine fortellinger fra den gamle jødiske ghettoen i Praha og for sine kriminalromaner.

Biografi

Perutz ble født i en jødisk familie i Praha, og familien flyttet til Wien i 1901. Etter endt skolegang, men uten å ha bestått eksamen, arbeidet Perutz noen år i forsikringsbransjen før han etablerte seg som forfatter. I 1938 emigrerte han til Haifa, senere Tel Aviv. Etter krigen tilbrakte han somrene i Østerrike og vintrene i Israel.

Forfatterskap

Etter å ha gitt ut noen korte fortellinger debuterte Perutz som romanforfatter i 1915 med Die dritte Kugel («Den tredje kulen»), en historisk roman med fantastiske elementer hvor handlingen er lagt til Mexico. I 1918 kom Fra 9 til 9 (Zwischen neun und neun, oversatt til norsk i 1930), en roman som handler om sinnets irrganger, om de skjøre grensene mellom fantasi og virkelighet. Den ble en stor suksess, akkurat som Der Meister des jüngsten Gerichts (1923, «Den ytterste dags mester»), en kriminalroman som utspiller seg i Wien.

Hans betydeligste verk er Nachts unter der steinernen Brücke (1953, «Nattestid under broen av stein»), en roman formet som en novellesyklus, hvor handlingen er lagt til Praha, særlig til byens jødekvarter, på sent 1500- og tidlig 1600-tall.

Perutz' litterære verk er kunstferdig komponert, ofte med bruk av rammefortellinger og med en overraskende slutt. Han er inspirert av romantikken, men også av interessen for psykologi og sjelens irrganger, slik den kom til uttrykk særlig i Wien i tiden etter 1900. Tekstene hans har tydelige fantastiske elementer, utspiller seg ofte i historiske brytningstider og bruker mange av kriminalromanens kjennetegn.

Etter 1945 oppnådde ikke Perutz den samme populariteten som før 1933, men han ble gjenoppdaget rundt 1980 og fikk en ny renessanse. Flere av hans verker har blitt filmatisert, og han er oversatt til mange språk, deriblant norsk. Siden 2010 eksisterer Leo-Perutz-prisen, som årlig tildeles beste østerrikske kriminalroman.

Les bøkene på nett

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg