Lebiko

Lebiko
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Lebiko er en ubetjent DNT-hytteFinnskogen. Hytta drives av DNT Finnskogen og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Kongsvinger kommune, i Innlandet fylke; 380 meter over havet.

Finnskogleden går gjennom torpet og «7-torprunden» har startpunkt på norsk side her. Fra Lebiko er det merket rute til den ubetjente hytta Badstua.

Navnet

Lebiko var opprinnelig en gård på Varaldskogen. Navnet er finsk og betyr noe i nærheten av 'orebråten'. Det viser til at det er god jord på plassen, siden or er et jordforbedrende treslag.

Historikk

Lebiko ligger like ved svenskegrensen og ble ryddet en gang midt på 1800-tallet. Sannsynligvis ligger den midt i en gammel svedje som egnet seg godt til å bli brutt opp til åkerland. Navnet tyder på at det var finske innvandrere som var de første bureiserne, i likhet med mange andre steder i grenseskogene.

Lebikos gode jord og boplass midt i noen av Norges viktigste tømmerskoger var en livskraftig kombinasjon helt fram til rundt 1970. Da ble dørene stengt også på denne plassen, og de siste gårdbrukerne, Lina og Ole Lebiko, flyttet til Varaldskogen. Finnskogen og omegn turistforening har leid Lebiko av Statskog siden 1995. Den er pusset opp med støtte fra blant annet Olav Thons stiftelse og har 13 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg