Laurvigs Blad

Laurvigs Blad var en avis som kom ut i Larvik fra 1858 til 1900.

Laurvigs Blad ble startet av et aksjeselskap som ble dannet i oktober 1857 med sakfører Thorvald Olsen og prokurator Wincents L. Sebbelow i spissen. Bladet skulle være et talerør for de konservative krefter, som en motvekt til Jarlsberg og Larviks Amtstidende som var startet 24 år tidligere. Det var imidlertid heller ikke den gangen lett å være nr. 2-avis i en by. Da «Amsa» først i 1880-åra gikk over til å tale Høyres sak, tok Laurvigs Blad det moderate Venstres standpunkt. Men det moderate Venstre ble snart oppslukt av Høyre, og Laurvigs Blad gikk stadig dårligere. Sist på 1890-tallet gikk redaktøren, overrettssakfører Tambs, over til Amtstidende som medarbeider der.

I 1896 ble det gjort et kortvarig forsøk med daglig utgivelse for å kapre lesere fra de andre avisene, men kostnadene ble altfor store.

Kjøpmann og ishandler Bertram Marius Steen var en fargerik person, og prøvde seg også på avisdrift. Ved siden av å utgi «Det nye System», hvor han skrev nokså mye selv, var han eier av Laurvigs Blad til og med 1896, men uten å involvere seg i redaksjonen. Ved årsskiftet 1896/97 ble avisen overdratt fra Bertram M. Steen til overrettssakfører H. Chr. Bagger, som også overtok som redaktør. Steen hadde da flyttet til Christiania. Som en del av handelen måtte Steen love at «Det nye System» skulle gå inn når han solgte Laurvigs Blad.

I det første nummeret i 1897 presiserer den nye eieren og redaktøren at «Hr Steen har ikke et ord at sige, verken med hensyn til bladets redaktionelle ledelse eller dets udgivelse overhodet». Han kommer også med sterk kritikk av det bladet han har overtatt og skriver at «[...] her længe har hvilet en let forklarlig vanskjæbne over dette blad, at det har ført en i forfald og nedgang hensygnende tilværelse – uden plan, uden maal, uden arbeidshjælp». Bagger forsøkte å vinne lesere i Sandefjord med «Særudgave Sandefjordsposten», men det var nok en siste krampetrekning. I romjulen 1900 var det ubønnhørlig slutt.

Fakta

  • Første nr. trolig i 1858.
  • Siste nr. 29.12.1900.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg