Faktaboks

Larholm

A/S Carl Gimles Eftf. Keramikkverk

Larholm Keramikkverk

Skål i keramikk i den håndmalte dekoren Cuba. Utført ved Larholm i 1950-årene.

Larholm var en norsk keramisk bedrift. I 1950-årene var firmaet blant de ledende innen hånddreid keramikk.

Etableringen

Larholm ble etablert i Halden i 1943 av Øystein Holm-Olsen og Nils Larsen, opprinnelig som A/S Carl Gimles Eftf. Keramikkverk. I 1945 fikk firmaet navnet Larholm Keramikkverk, eller Larholm som det er best kjent som.

Inge Forø

Kanne
Inge Forøs kanne i glasert leirgods for Larholm ble utført i 1950-årene.

Formgiveren Inge Forø, som tidligere jobbet for Hadeland Glassverk og Schneider & Knutzen, ble Larholms første kunstneriske leder. Hans arbeider ble ofte utført i hvit tinnglasur, med risset eller stemplet dekor. Den første tiden laget Larholm både frokostserviser og andre bruksformål. Etter hvert spesialiserte man seg på prydgods, som vaser og skåler.

Internasjonalt miljø

I løpet av få år ble Larholm en av Norges fremste keramikkprodusenter. Som flere andre Halden-bedrifter hentet man arbeidskraft som frihåndsdreiere og dekoratører fra Sverige, Finland og Danmark. Omkring 1950 ble den danske keramikeren Haakon Darger kunstnerisk leder. I tillegg hadde Larholm selvstendig arbeidende keramikere knyttet til driften, som finlenderne Sajos Mathi og Anna-Liisa Holopainen.

Populære vaser

Vase
Vase i keramikk dekorert med blomster. Utført ved Larholm i 1950-årene.
Vase

Utover 1950-årene ble Larholm kjent for større hånddreide vaser med en hemmelig, egenkomponert glasur i svart, gult, grønt og rødt. De ble dekorert med hvit eller svart glasur i geometrisk dekor eller som blomster.

Larholm-produktene ble solgt over hele landet. I begynnelsen av 1950-årene eksporterte man en del til Sverige og USA. Etter hvert utvidet firmaet eksporten også til Pakistan, Canada, Kenya, Storbritannia og Tyskland.

Problemer og nedleggelse

Samtidig som eksporten og interessen for Larholm økte, begynte firmaet få problemer. Man ønsket ikke støpe produktene, men fortsette å satse på hånddreide gjenstander. Det førte etter hvert til at man ikke klarte å oppdrive nok kvalifisert arbeidskraft. Følgen var at Larholm i 1962 valgt å gå til den drastiske avgjørelsen å legge ned produksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andreassen, Marianne (2020). Frodig fajanse og kjærlig keramikk : Haldenkeramikk fra 1940–1980, Museumsforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg