Boliden (bedrift)

Artikkelstart

Boliden AB er et svensk gruveselskap og metallprodusent, som driver gruver i Sverige, Irland og Canada og smelteverk i Sverige, Finland og Norge. Det ble grunnlagt i 1931.

Faktaboks

Etymologi

fra de svenske ordene for 'skur, uthus' (bod) og 'li' (lid)

Produksjonen er konsentrert om kobber og sink, men også bly, gull og sølv. Den største gruven (fra 1968, dagbrudd) er Aitik ved Gällivare i Nord-Sverige, en av Europas største kobbergruver, med stort smelteverk i Rönnskär utenfor Skellefteå. Andre svenske gruver ligger vest for Skellefteå i det såkalte Skelleftefeltet (kobber, sink, bly, sølv, gull), samt ved Garpenberg i Dalarna (sink, sølv, med mer).

Historikk

Bolidens opprinnelse er gullforekomstene i Skelleftefeltet som ble oppdaget i 1924. Gullgruven var i drift til 1967. Skellefteå Gruvaktiebolag og Västerbottens Gruvaktiebolag ble stiftet 1925 med finansmannen Ivar Kreuger som største eier. Dette ble sammenslått til Boliden Gruvaktiebolag i 1931.

Rönnskärverket ble anlagt 1930, og under andre verdenskrig ble flere gruver satt i drift, blant annet en stor blygruve (Laisvall) ble drevet i mellom 1943 og 2001. Sinkgruvene ved Garpenberg ble overtatt i 1957.

Boliden var i perioden 1987–1997 en del av Trelleborg-konsernet (Boliden Mineral). I 1997 ble et omstrukturert Boliden (Boliden Limited) utskilt og fikk hovedkontor i Toronto i Canada, men i 2001 flyttet selskapet tilbake til Sverige som Boliden AB.

Virksomhet i Norge

I 2003 kjøpte Boliden gruver og smelteverk av det finske, delvis statseide selskapet Outokumpu, blant annet den norske sinkprodusenten Norzink i Odda, hvor Boliden i 1964–2001 eide halvparten av aksjene. Til gjengjeld ble Outokumpu eier av nesten halvparten av aksjene i Boliden, som det senere solgte. Oppkjøpet av fabrikken i Odda ble sluttført i 2004, og navnet ble byttet til Boliden Odda.

Boliden Odda hadde i 2020 en omsetning på 548 millioner svenske kroner og rundt 300 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg