LDEF

LDEF like før utplassering i rommet. Florida kan ses i bakgrunnen.

Artikkelstart

LDEF var et forholdsvis stor amerikansk romfartøy, en friflyger, konstruert for uforstyrret gjennomføring av eksperimenter i verdensrommet.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Long Duration Exposure Facility

LDEF ble plassert ut i rommet i lav jordbane 7. april 1984 fra romfergen Challenger. Den var formet som en slags sylinder med 12 sidekanter. Lengden var 9,1 meter, diameteren 4,3 meter og vekten 9705 kg. LDEF skulle egentlig bli tatt ned i februar 1985, men forsinkelser og deretter Challenger-ulykken resulterte i utsettelse til 1990.

Vitenskap

Det var 57 eksperimenter om bord. Flere av dem ga innsikt i hvordan atomært oksygen, ultrafiolett stråling, mikrometeoroider og romsøppel påvirker forskjellige typer overflatematerialer, komponenter og systemer om bord ved eksponering over lengre tid. Resultatene fra eksperimentet var nyttige for utviklingen av Den internasjonale romstasjonen, Mars-rovere og andre romfartøy.

Et annet eksperiment gikk ut på å studere hvordan 125 millioner tomatplantefrø reagerte på stråling og vektløshet i rommet. Et stort antall av disse frøene ble senere fordelt til skoler i og utenfor USA (blant annet Norge), slik at til sammen 3,5 millioner elever kunne studere brukbarheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg