vektløshet
Vektløs tilstand i et fly i parabelflukt.

Vektløshet er en tilstand som oppnås ved fritt fall i vakuum. For romfartøyer (og astronauter) inntrer tilstanden i det øyeblikk bærerakettens motorer stopper.

Vektløshet, også kalt «null g» og mikrogravitasjon – som er nær-vektløshet, kan oppnås i kortere perioder i atmosfæren ved at hurtige fly følger en parabelbane (kastebane) og anvender motorkraft bare til å motvirke luftmotstanden. For en firemotors Boeing 707, militær utgave, ligger maksimal vektløshetstid på cirka et halvt minutt.

romstasjonen ISS gjennomfører man forskning i mikrogravitasjon.

Vektløshetens innflytelse på menneskekroppen ved langvarige opphold i rommet var tidligere betraktet som et av rommedisinens største problemer. Erfaring fra lange opphold tilsier imidlertid at romfarere med blant annet tilstrekkelig daglig fysisk trening, et korrekt sammensatt kosthold og medisinsk overvåking kan klare lang tids vektløshet uten skadevirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg