Challenger - romferge

Challenger. Romfergen Challenger like etter oppskytingen fra Kennedy-romsenteret i Florida 28. januar 1986. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Etter 73 sekunder eksploderte først den utvendige drivstofftanken, deretter hele fergen. Sju mennesker mistet livet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Challenger var en amerikansk romferge som ble ødelagt 28. januar 1986 i den største ulykke i romfartens historie.

Faktaboks

uttale:
tʃˈælindʒə
etymologi:
engelsk ‘utfordrer’

Challenger ble levert i juni 1982 som nummer to i NASAs operative flåte på fire romferger. Den skulle starte på sin tiende ferd (den 25. totalt i romfergeprogrammet) da en gjennombrenning av høyre faststoffmotor førte til punktering av og eksplosjon i den store utvendige drivstofftanken 73 sekunder etter start fra Kennedy-romsenteret i Florida.

Ifølge den presidentoppnevnte granskningskommisjon var årsaken til gjennombrenningen primært at to gummipakninger i overgangen mellom de to nederste hovedseksjonene i høyre faststoffmotor ikke var elastiske og fleksible nok på grunn av lav temperatur i oppskytningsøyeblikket (2–3 °C, noe som var om lag 11 °C lavere enn ved noen tidligere oppskytning). I tillegg ble det pekt på medvirkende årsaker av teknisk og ikke minst organisasjonsmessig art.

På ulykkesferden hadde Challenger en besetning på syv medlemmer, som alle omkom. En av dem, lærereren Christa C. McAuliffe, skulle ha blitt det første «vanlige» menneske i rommet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg