Challenger (romferge)

Challenger. Romfergen Challenger like etter oppskytingen fra Kennedy-romsenteret i Florida 28. januar 1986. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Etter 73 sekunder eksploderte først den utvendige drivstofftanken, deretter hele fergen. Sju mennesker mistet livet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Challenger var en amerikansk romferge som eksploderte 28. januar 1986 i den største ulykken i romfartens historie.

Faktaboks

Uttale
tʃˈælindʒə
Etymologi
engelsk ‘utfordrer’

Challenger ble levert i juni 1982 som den andre av totalt fire operative flåter i NASAs romfergeprogram. Den skulle starte på sin tiende ferd (den 25. totalt i romfergeprogrammet) da en gjennombrenning av høyre faststoffmotor førte til punktering av og eksplosjon i den store utvendige drivstofftanken 73 sekunder etter start fra Kennedy-romsenteret i Florida.

Ifølge den presidentoppnevnte granskningskommisjonen var årsaken til gjennombrenningen primært at to gummipakninger (o-ringer) i overgangen mellom de to nederste hovedseksjonene i høyre faststoffmotor ikke var elastiske og fleksible nok på grunn av lav temperatur i oppskytningsøyeblikket (2–3 °C, noe som var om lag 11 °C lavere enn ved noen tidligere oppskytning). I tillegg ble det pekt på medvirkende årsaker av teknisk og ikke minst organisasjonsmessig art.

På ulykkesferden hadde Challenger en besetning på syv medlemmer, som alle omkom. En av dem, lærereren Christa Corrigan McAuliffe, skulle ha blitt det første «sivile» mennesket i rommet. McAuliffe hadde forberedt to undervisningsøkter som skulle direktesendes på fjernsyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg