Kurs for krigsramte arkitektstude­ren­de

Kurs for krigsramte arkitektstude­ren­de var et 15 måneders påbygningskurs for stu­den­ter ved Bygningslinjen ved Statens hånd­verks- og kunstindustriskole som hadde fått utdannelsen av­brutt på grunn av andre verdenskri­g.

Kurset ble opprettet i 1945 i Oslo i regi av Norske Arkitekters Landsforbund, på initativ av arkitekt Arnstein Arneberg, sammen med Herman Munthe-Kaas og Arne Ves­terlid. Initiativet ble fulgt opp av stu­­den­ter, blant annet Wenche Selmer. 32 studenter gjennomførte kur­set. Arnstein Arne­berg spilte en viktig rol­le, blant annet for fi­nan­sieringen, idet han fikk sine bygg­her­rer og andre forbindelser til å gi finansielle startbidrag til kurset. Maleren Hen­rik Sørensen var også blant støt­tespil­ler­ne.

Kurset ble i 1946 etterfulgt av Statens arki­tekt­kurs (SAK), med målsetting å øke antall nyutdannede arkitekter som hjelp til landets gjenreising etter krigen. SAK var i funksjon fram til 1963 da det ble etterfulgt av den nyopprettede Statens Arkitektskole i Oslo, som igjen ble etterfulgt av Arkitekthøgskolen i Oslo i 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Peter Helland-Hansen: Omkring arkitektutdannelsen, «Byggekunst» 1946 ss. 73–74
  • Arnstein Arneberg, Herman Munthe-Kaas og Arne Ves­terlid: Arkitektkurset 1945, «Byggekunst» 1946 s. 74
  • Frode Rinnan: Arkitektudannelsen i Norge, «Byggekunst» 1947 ss. 6–9
  • Elisabeth Seip: Wen­che Selmer, «Byggekunst» 1980 ss. 370–73

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg