Kurs for krigsramte arkitektstuderende var et 15 måneders påbygningskurs for studenter ved Bygningslinjen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole som hadde fått utdannelsen avbrutt på grunn av andre verdenskrig.

Kurset ble opprettet i 1945 i Oslo i regi av Norske Arkitekters Landsforbund, på initativ av arkitekt Arnstein Arneberg, sammen med Herman Munthe-Kaas og Arne Vesterlid. Initiativet ble fulgt opp av studenter, blant annet Wenche Selmer. 32 studenter gjennomførte kurset. Arnstein Arneberg spilte en viktig rolle, blant annet for finansieringen, idet han fikk sine byggherrer og andre forbindelser til å gi finansielle startbidrag til kurset. Maleren Henrik Sørensen var også blant støttespillerne.

Kurset ble i 1946 etterfulgt av Statens arkitektkurs (SAK), med målsetting å øke antall nyutdannede arkitekter som hjelp til landets gjenreising etter krigen. SAK var i funksjon fram til 1963 da det ble etterfulgt av den nyopprettede Statens Arkitektskole i Oslo, som igjen ble etterfulgt av Arkitekthøgskolen i Oslo i 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Peter Helland-Hansen: Omkring arkitektutdannelsen, «Byggekunst» 1946 ss. 73–74
  • Arnstein Arneberg, Herman Munthe-Kaas og Arne Vesterlid: Arkitektkurset 1945, «Byggekunst» 1946 s. 74
  • Frode Rinnan: Arkitektudannelsen i Norge, «Byggekunst» 1947 ss. 6–9
  • Elisabeth Seip: Wenche Selmer, «Byggekunst» 1980 ss. 370–73

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg