Musikk i Kambodsja

Artikkelstart

Kambodsjas musikktradisjoner er beslektet med musikken i nabolandene Laos, Thailand og Myanmar.

Folkemusikk og kunstmusikk

Det er ikke noe skarpt skille mellom kunst- og folkemusikken: landsbyorkestre og hoffensembler er i hovedsak like, og spiller i forbindelse med skyggeteater, dans, seremonier og festligheter. Begge tradisjonene bygger også på muntlig overlevering av musikken.

Orkesterensembler (pin peat), med nøyaktig stemte metallgonger, metallofoner, xylofoner, trommer og obo-instrumenter eller fløyte, representerer den eldre nasjonale kulturen. En rekke instrumenttyper, innført fra India (harpe, vina), Malaysia (enstrengfele), Kina (tostrengfele, hakkebrett) og Thailand (trestrenget siter), har påvirket folkemusikken. Folkesanger blir av og til fremført som dialog mellom mann og kvinne, med instrumentalt tonefølge.

Populærmusikk

Karaoke er populært, og flere av de nasjonale tv-kanalene er rene karaokekanaler. Ensembler med el-gitar, el-bass, keyboard og trommesett er populære danseensembler, og spiller ofte i en stil med latinamerikanske rytmer, men med khmer-tekst og -melodi. Vestlige sjangre som rock og heavy metal finnes også.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg