Faktaboks

Krigsskoleutdannede offiserers landsforening
KOL
Offisielt navn
KOL - KRIGSSKOLEUTDANNEDE OFFISERERS LANDSFORENING
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
13.02.1909
Daglig leder
Anders Stenberg
Styreleder
Per Lausund

Krigsskoleutdannede offiserers landsforening (KOL) er en arbeidstakerforening for personell med akademisk utdanning, militært og sivilt, i det norske forsvaret, stiftet i 1908. Tidligere var foreningen for befal med krigsskole; fortsatt organiserer den ikke militært personell andre enn offiserer, altså dagens spesialister.

Formål

Krigsskoleutdannede offiserers landsforening partipolitisk uavhengig, og er som fagforening tilsluttet hovedsammenslutningen Akademikerne. KOL arbeider for at medlemmene skal ha den nødvendige sosiale trygghet og konkurransedyktige inntekts- og arbeidsvilkår, samt at landet skal ha et sterkt og troverdig forsvar. Som arbeidstakerorganisasjon er KOL særlig opptatt av at høyere utdanning skal lønne seg økonomisk i en karriere. Foreningen går derfor inn for en annet lønnssystem enn det gjeldende, der lønnsfastsetting i stor grad kobler grad og lønnsnivå.

Historikk

Allerede ved forrige århundreskifte var det det flere foreninger for militært personell, både i Hæren og Marinen, og både for underoffiserer og offiserer. Én av organisasjonen var Kristiania Militære Samfund (KMS); dagens Oslo Militære Samfund (OMS). Et konstituerende møte for det som ble KOL, ble holdt i KMS i januar 1908, og den nye landsforeningen ble stiftet under navnet Hærens fastlønte offiserers landsforening (HFOL) i januar 1908, med oberst Oscar Strugstad som formann. Lokale militærforeninger ble oppfordrer om å slutte seg til landsforeningen.

Foreningens virksomhet lå nede under den tyske okkupasjonen av Norge, 1940–1945. Etter krigen ble flere offisersforeninger dannet, med økt kamp om medlemmer. Flere av organisasjonene gikk i 1957 sammen i Befalets Fellesorganisasjon (BFO). Hærens fastlønte offiserers landsforening gikk inn i BFO, og var fra tidligere medlem av Embedsmennenes landsforbund (EL). Uenighet blant flere organisasjoner og innen BFO førte til arbeid for en forening for krigsskoleutdannede offiserer fra alle tre forsvarsgrener. Gjennom en vedtektsendring i HFOL ble Krigsskoleutdannede offiserers landsforening opprettet i 1963.

Krigsskoleutdannede offiserers landsforening har samarbeidet med andre organisasjoner, enten gjennom samarbeidsavtaler eller i enkeltsaker. Blant annet hadde KOL fra 1970-tallet et langvarig samarbeid med Norges Befalslag (senere Norges offisersforening, NOF) og Luftforsvarets Befalsforbund (LBF); senere også et formalisert samarbeid med Norges Reserveoffiserers Forbund (NROF).

Organisasjon

Foreningen har (2024) cirka 2200 medlemmer. Den er inndelt i regioner, og med et landsstyre som øverste organ mellom landsmøtene. Foreningens hovedkontor ligger i Oslo; generalsekretær er Anders Barman Stenberg. Den utga fra 1912 bladet Vor Hær (senere Vårt Vern) fra 1912.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Krigsskoleutdannede offiserers landsforening
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.200 Arbeidstakerorganisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg