Faktaboks

Forbundet Frie Fotografer

FFF

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
31.12.1974
Daglig leder
Kjersti Monsen
Styreleder
Thale Fastvold
Forbundet Frie Fotografers logo.
Forbundet Frie Fotografer, Oslo.

Forbundet Frie Fotografer (FFF) er en landsdekkende organisasjon for kunstnere som arbeider med fotografi eller annen kamerabasert kunst. Forbundet skal formidle fotografiet som kunstform og ivareta medlemmenes fagpolitiske, økonomiske og sosiale interesser. FFF er én av fire organisasjoner i det visuelle kunstfeltet som har forhandlingsrett med staten. Medlemstallet er per 2021 rundt 300 kunstnere.

Bakgrunn

På 1960- og 1970-tallet vokste det fram et sterkt behov for å fremme fotografiet som kunstnerisk uttrykk i Norge. Det var før dette ingen tradisjon for kunstnerisk fotografi i de norske kunstinstitusjonene; få anså fotografiet som et selvstendig bildeskapende medium. Riktignok hadde Kåre Kivijärvi som den første fotografen noensinne fått antatt flere bilder på Statens Høstutstilling i 1971, men ellers var det stort sett bare Henie Onstad Kunstsenter i Bærum som inkluderte fotografi i sine utstillinger.

Opprettelsen

Fra åpningen av det årlige arrangementet Fotobokfestival Oslo (FFO) i 2019
/Gjengitt med tillatelse av Forbundet Frie Fotografer.

For kunstfotografene, som tidlig på 1970-tallet hadde etablert et fagmiljø, var situasjonen vanskelig. Det var få utstillingssteder og ingen stipendieordninger. Dette førte til at FFF ble opprettet i 1974. Initiativtakerne var fotografene Robert Meyer, Knut Evensen, Åge Fermann, Imre Hancz, Bjørn Winsnes, Frits Solvang og Kåre Kivijärvi, for å nevne noen. Med den tette forbindelsen og åpningen av Fotogalleriet i 1977 representerer denne perioden en milepæl i utviklingen med å skille det frie fotografiet fra det kommersielle i Norge. «Fri» skulle (i følge de første vedtektene utarbeidet for FFF i 1977) henspille på det ikke-kommersielle aspektet samt på det å ikke være bundet av snevre bildekonvensjoner. Deretter skulle organisasjonen fremme fritt kunstnerisk fotografi som en personlig uttrykksform i Norge. Kunstnerorganiseringen styrket det fotografiske miljøet og førte til en stor rekruttering av kunstnere med ulike kamerabaserte praksiser.

Fagpolitikk

Installasjon med bøker på Fotobokfestivalen Oslo i 2020
/Forbundet Frie Fotografer.

FFF har siden starten jobbet for å kjempe fram rettigheter og anerkjennelse for fotografi som kunst. Flere av målene er i dag nådd, slike som FFFs tette involvering i Fotogalleriet, forhandlingsrett med staten (1976) og opprettelsen av Norsk Fotografisk Fond (NoFoFo). Andre viktige målsettinger har vært å etablere en kunstutdannelse på høyskolenivå, Institutt for fotografi ved Kunsthøyskolen i Bergen samt realiseringen av et norsk museum for fotografi, Preus Museum i Horten, som ble statlig i 1995. Allerede i 1976 kom den årlige visningen av samtidstrender innen fotokunst, Vårutstillingen (VU), med i det faste programmet, og fra 2009 ble Fotobokfestivalen Oslo (FFO) et fast, årlig arrangement. Vårutstillingen vises alltid i Fotogalleriet.

Som fagorganisasjon jobber FFF kontinuerlig med å bedre fotografenes utstillings- og stipendieordninger, som å øke antall statlige stipendier og reforhandle om utstillingsvederlag. Videre har FFF som mål å verne om kunstnerisk ytringsfrihet og å synliggjøre og øke forståelsen av kunstnerisk fotografi som del av bildekunstfeltet. I tillegg skal forbundet være et tydelig rådgivende organ for offentlige myndigheter.

Det arbeides for en økt representasjon av fotografi innenfor kunstinstitusjonene og de offentlige samlinger. FFF er dessuten en sterk pådriver for å etablere en innkjøpsordning for fotobøker i Norge. Dette skal gjelde både eldre og nyproduserte bøker, og i en skala som gjør det mulig å nå ut til alle folkebibliotekene i landet. På denne måten kan kulturarv sikres og gjøres tilgjengelig for befolkningen, samtidig som den skal stimulere fotokunstnere til å spre sine kunstprosjekter i bokform.

FFF er ansvarlig for å fordele Statens kunstnerstipendier til sine medlemmer og fungerer som sekretariat for tildeling av midler fra Norsk Fotografisk Fond. Forbundet samarbeider tett med de andre visuelle kunstnerorganisasjonene og er tilknyttet Kunstnernettverket og Fellesorganisasjonen Foto-Norge.

Forbundet Frie Fotografer administrerer for øvrig et atelierfellesskap, et digitalt verksted og en gjesteleilighet til disposisjon for kunstnere. Verkstedet og atelierfellesskapet er samlokalisert med Fotogalleriet i Møllergata 34 i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Forbundet Frie Fotografer
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.120 Yrkessammenslutninger

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg