avtalelisens

Artikkelstart

Avtalelisens, adgang som gis i åndsverkloven til å bruke åndsverk eller deler av dem uten opphaverens samtykke. Det er en betingelse at avtale er inngått med en organisasjon som representerer en vesentlig del av opphavsmennene til de verk som i Norge brukes på vedkommende område, og som tillater slik bruk.

Avtalelisensen medfører adgang til å bruke verk av ikke-organiserte opphavsmenn på området, så vel norske som utenlandske. I forhold til disse opphavsmenn virker avtalen for så vidt som en tvangslisens. Avtalelisensen kan bare benyttes av den som etter avtalen har rett til å gjøre bruk av verk av den aktuelle kategori.

Nærmere vilkår og rammer for bruken i medhold av avtalelisensen, herunder bestemmelser om vederlag, er fastsatt i åndsverkloven og ved vedkommende avtale.

Lovens bestemmelser om avtalelisens er vesentlig rettet mot virksomheter som har behov for å bruke et meget omfattende repertoar av verk. Det gjelder bestemmelser om fotokopiering og annen kopiering, for eksempel fremstilling av digitale eksemplar, av utgitte verk i undervisningsvirksomhet (§ 46) og innenfor andre virksomheter (§ 47), ved bruk av verk i arkiv, bibliotek og museer (§ 50) og for tilgjengeliggjøring av audiovisuelle produksjoner (§ 57).

Også andre rettighetshavere enn opphavsmenn omfattes av avtalelisensbestemmelser

Avtalelisensene forvaltes vesentlig av forvaltningsorganisasjoner som er felles for rettighetshavere på området, som Kopinor og Norwaco.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg