Konrad Mehus

Faktaboks

Konrad Mehus
Født
3. november 1941, Oslo
Brystsmykke/brosje (1991), sølv med kobber, tre, metall stein og perlemor.
Av /Anne Jarre/Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Halssmykke fra 1981 i piggtråd, sølv, stål og edelsten.

© /Nasjonalmuseet/Anne Jarre/BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Konrad Mehus er en norsk gullsmed som regnes som en av pionerene innen norsk smykkekunst.

Utdanning

Mehus ble utdannet gullsmed i 1967. Etter avlagt fagbrev og utdanning ved Statens lærerskole i forming, studerte han skulptur ved Statens kunstakademi i 1970–1972. Denne kombinasjonen av gullsmed- og skulptur-studier har satt sitt preg på hans senere produksjon.

Arbeid

Konrad Mehus var blant de første som brøt fullstendig med det tradisjonelle gullsmedfaget. Arbeidene hans har ofte et klart politisk, satirisk eller humoristisk innhold. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og har også tegnet smykker for David-Andersen A/S.

Mehus har også satt sitt preg på en rekke interiører. Han har laget utsmykkinger til Epcot-senteret i Florida i 1988, Tromsø Kulturhus i 1989, Hedmark fylkeskommune i Hamar, Hurtigruteskipet «Polarlys» i 1995 og Tynset sykehus i 2001.

Priser og innkjøp

Arbeidene hans er innkjøpt av kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim, Sørlandet Kunstmuseum i Kristiansand, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Riksgalleriet. I tillegg har Norsk Kulturråd kjøpt inn flere av verkene hans. Mehus' arbeider er også innkjøpt av Röhsska Konstslöjdmuseet i Gøteborg.

Konrad Mehus har mottatt en rekke priser, deriblant Jacob-prisen fra Norsk Form i 1994 og Nasjonal idékonkurranses førstepris (metall) og tredjepris (tre), tildelt av Utviklingsselskapet For Næringslivsutvikling på Vestlandet. I 2004 mottok Konrad Mehus Norske Kunsthåndverkeres ærespris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Veiteberg, J. (ed.) KONRAD MEHUS Form Follows Fiction. Jewellery and Objects. Arnoldsche Art Publishers, Stuttgart, Tyskland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg