Faktaboks

Konrad Mehus
Født
3. november 1941, Oslo
«Riksvei 3» fra serien «Norsk Veisølv»
Brystsmykke/brosje (1991), sølv med kobber, tre, metall stein og perlemor.
Av /Anne Jarre/Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0
Halssmykke kalt Argentina

Halssmykke fra 1981 i piggtråd, sølv, stål og edelsten.

© /Nasjonalmuseet/Anne Jarre/BONO.
Lisens: Vernet verk

Konrad Mehus er en norsk gullsmed. Han regnes som en av pionerene innen norsk smykkekunst. Mehus arbeider ofte konseptuelt, og har til tider en politisk brodd.

Utdanning

Mehus ble utdannet gullsmed i 1967. Etter avlagt fagbrev og utdanning ved Statens lærerskole i forming, studerte han skulptur ved Statens kunstakademi i 1970–1972. Denne kombinasjonen av gullsmed- og skulptur-studier har satt sitt preg på hans senere produksjon.

Arbeid

Konrad Mehus var blant de første som brøt fullstendig med det tradisjonelle gullsmedfaget. Arbeidene hans har ofte et klart politisk, satirisk eller humoristisk innhold. I dette nye landskapet som oppsto med utøvende kunsthåndverkere var Mehus en av de mest profilerte. I 1973–1974 laget han en serie arbeider under tittelen Sølv er tradisjon. Ikonisk i den sammenheng er Dinnertime (1974). I dette arbeidet er kuppen til et krystallglass montert sammen med bladet til en gaffel.

Mange av smykkene er gjennomsyret av humor, ironi, lekenhet og naivisme. Andre arbeider har en dypere undertone, som brosjen Valium fra 1999, i Nasjonalmuseets eie. Det politiske gjennomsyrer Argentina (1981). Dette er et halssmykke med kjede i piggtråd og anheng som forestiller en despotisk leder. Verket var en direkte kritikk av militærjuntaen i Argentina som regjerte i perioden 1976–1983. Han har også tegnet smykker for David-Andersen.

Mehus har også satt sitt preg på en rekke interiører. Han har laget utsmykkinger til Epcot-senteret i Florida i 1988, Tromsø Kulturhus i 1989, Hedmark fylkeskommune i Hamar, Hurtigruteskipet «Polarlys» i 1995 og Tynset sykehus i 2001.

Priser og innkjøp

Arbeidene hans er innkjøpt av Nasjonalmuseet, Permanenten, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Sørlandet Kunstmuseum i Kristiansand, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Riksgalleriet. I tillegg har Norsk Kulturråd kjøpt inn flere av verkene hans. Mehus' arbeider er også innkjøpt av Röhsska museet, Göteborg.

Konrad Mehus har mottatt en rekke priser, deriblant Jacob-prisen fra Norsk Form i 1994 og Nasjonal idékonkurranses førstepris (metall) og tredjepris (tre), tildelt av Utviklingsselskapet For Næringslivsutvikling på Vestlandet. I 2004 mottok Konrad Mehus Norske Kunsthåndverkeres ærespris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Veiteberg, J. ed. (2012). KONRAD MEHUS Form Follows Fiction. Jewellery and Objects, Arnoldsche Art Publishers
  • Linder, Mats (2023). Norske smykker, Papiret Forlag

Faktaboks

Konrad Mehus

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg