Avishode Kongsberg tidende
Avishode Kongsberg tidende
Norsk presses historie.
Forside av Kongsberg tidende

Forside av første nummer av Kongsberg tidende 4. juni 1913.

Forside av Kongsberg tidende
Nasjonalbilioteket .

Kongsberg tidende var en avis som utkom fra 1913 til 1973.

Historie

Adolf Teodor Hansen Strengehagen startet Kongsberg tidende.

Adolf Teodor Hansen Strengehagen begynte å arbeide ved sølvverket på Kongsberg allerede som 15-åring, i 1867. Han tok Bergskolen og fikk reisestipend til Tyskland. Siden steg han i gradene ved sølvverket inntil han ble ble valgt inn som vararepresentant på Stortinget i 1895. To år senere fikk han fast plass, og representerte Venstre på Stortinget til 1912. Strengehagen hadde passert 60 år da han stablet på beina en ny Venstreavis i byen. Han fikk hentet inn Lars Kleiveland som første redaktør i Kongsberg Tidende.

Adolf Teodor Hansen Strengehagen startet Kongsberg tidende.
Norsk presses historie.

Kongsberg Tidende (KT) ble startet i 1913 etter en sterk splittelse i det gamle Venstre i byen. Det var personlige motsetninger, men avholdssak og målsak spilte også inn. Initiativet ble tatt av Kongsbergs stortingsrepresentant Adolf Strengehagen. Han ønsket en helt ny avis som skulle ta avstand fra og motarbeide de to merkesakene til Venstre. Byen hadde således en periode tre aviser med Venstre-sympatier. Avisens program var enkelt: «Ikke for noen, ikke mot noen. Venstre i toneangivende spørsmål, men fritt i detaljene.»

Stoppet under krigen

Avisen gikk etter hvert i mer konservativ retning og overtok rollen til Kongsberg Adresse. I 1925 ble aksjeselskapet oppløst og avisen solgt til boktrykker Anton E. Hanssen. Han overtok som redaktør, og avisen ble organ for Frisinnede Venstre og var sterk motstander av forbudspolitikken i alkoholspørsmål. Etter hvert ble avisen organ for Høyre. Den ble stoppet av okkupasjonsmakten i juni 1942, som et ledd i rasjonaliseringen av pressen. Den opprinnelige Kongsberg Tidende kom ikke ut igjen etter krigen.

I 1957/58 gjenoppsto KT under navnet Buskerud Bygdeblad (BBB) da Bondepartiet i fylket kjøpte trykkeriet til Anton E. Hanssen. BBB hanglet seg gjennom 1960-åra uten å få gjennomslag verken i fylket eller på Kongsberg.

På slutten av 1960-tallet var offsetteknologien kommet, og det ble enklere å lage avis. Tanken om drastiske endringer var lansert da Alte M. Skjærstad ble redaktør. Det ble satset kraftig på en fornyet versjon av avisen under det gamle navnet Kongsberg Tidende. KTs gjenoppstandelse rystet Laagendalsposten, som for første gang på mange tiår fikk sterk konkurranse.

Aviskrigen førte til at Laagendalsposten flyttet til nye lokaler, investerte i offsetpresse og ga tredje generasjon styringen i avisen. Aviskrigen kostet penger og hadde ikke lokalen til KT brent ned i 1973, er det usikkert hvem som hadde vunnet. Laagendalsposten måtte reddes av Drammens Tidende. KT sto aldri opp av asken – avisen ble avviklet.

For avisen hadde trykkerivirksomheten vært bærebjelken, og etter brannen fortsatte firmaet KT-Trykk under disponent Torbjørn Engebretsens ledelse.

Fakta

  • Første nr. 4.6.1913, første red. Lars Kleiveland.
  • Foreløpig siste nr. 30.5.1942.
  • 7.1.1958 (nr. 2)–11.12.1973.
  • Buskerud Bygdeblad: første nr. 16.3.1957, – 11.12.1973

Opplag

  • 2.000 (1932)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg