Kongeblomsten var navnet på blomsten som ble båret i knapphullet på kong Haakon 7.s 70-årsdag den 3. august 1942 som en demonstrasjon mot den tyske okkupasjonen av Norge.

Denne demonstrasjonen førte blant annet til at det i Oslo ble arrestert 275 personer, deriblant 130 kvinner, mens det i Bergen ble arrestert 82, i Trondheim 53, i Kristiansand 50, i Larvik 70 og på Lillehammer åtte personer. Det tyske sikkerhetspolitiet (Sipo) undret seg over at det ikke forekom demonstrasjoner i Stavanger, omtalt som «motstandernes høyborg», noe som etter alt å dømme hadde sammenheng med at det norske Statspolitiet sommeren 1942 hadde aksjonert mot en rekke personer som var involvert i illegalt arbeid der i byen.

Etter frigjøringen i 1945 ble et jakkemerke i form av en stilisert blomst med Haakon 7s monogram innstiftet, og senere (til og med 1982) hver 3. august solgt til fordel for humanitære organisasjoner, i de siste årene Frelsesarmeen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg