Kim Leine er forfatter, oppvokst i Seljord i Telemark og flyttet som 17-åring til Danmark. Leine skriver på dansk og oversetter selv til norsk. I 2013 mottok han Nordisk råds litteraturpris for boka Profeterne fra Evighedsfjorden.

Etter utdannelse som sykepleier arbeidet Kim Leine på Grønland i 15 år. I 2004 vendte han tilbake til Danmark og debuterte med den rå erindringsromanen Kalak (2007), som skildrer en danskes tilværelse og nedtur på det moderne Grønland.

Hans andre roman, Valdemarsdag (2008), utspiller seg i førkrigstidens København. Hele boken utspiller seg på en enkelt dag - Valdemarsdag den 15.6.1938 - med omdreiningspunkt i en familietragedie og et blodig sjalusimord.

I 2009 utkom Tunu, hvor Kim Leine søker tilbake til Grønland, denne gang som ramme for fortellingen om en ung dansk mannlig sykepleiers møte med det grønlandske samfunn og bygdekulturen. Denne ble i 2012 fulgt av den bredt anlagte romanen Profeterne fra Evighedsfjorden, der Kim Leine med bakgrunn i virkelige hendelser på slutten av 1700-tallet fletter skjebner og kulturmøter sammen i en overbevisende fortelling. For denne romanen ble Kim Leine tildelt Jytte Borberg Prisen (2012), De Gyldne Laurbær og Nordisk råds litteraturpris (2013).

  • Kalak (2007)
  • Valdemarsdag (2008)
  • Tunu (2009)
  • Profeterne fra Evighedsfjorden (2012)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.