Faktaboks

Kim Leine
Født
28. august 1961, Bø i Telemark
Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris 2013 for romanen Profene i evighetsfjorden. Foto Anne-Sophie Fischer Kalckar. Gjengitt med tillatelse fra Nordisk råd.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kim Leine, dansk-norsk forfatter. Leine vokste opp i Seljord i Telemark og flyttet som 17-åring til Danmark, hvor han bor i dag. Leine skriver på dansk og oversetter selv til norsk. Han har vunnet flere priser for sitt forfatterskap, og i 2013 mottok han Nordisk råds litteraturpris for boka Profeterne fra Evighedsfjorden.

Grønland spiller en sentral rolle i Leines forfatterskap. Etter å ha utdannet seg til sykepleier arbeidet Leine på Grønland i 15 år. I 2004 vendte han tilbake til Danmark og bestemte seg for å skrive om opplevelsene fra Grønland med utgangspunkt i sammenstøtet mellom dansk og grønlandsk kultur.

Kim Leine har også skrevet flere barnebøker.

Forfatterskap

Leine debuterte med den rå erindringsromanen Kalak (2007), som skildrer en danskes tilværelse og nedtur på det moderne Grønland. Sykepleieren Kim reiser til Grønland for å komme bort fra sin fortid som offer for incest, men han går i hundene i alkohol og narkotika. Boken ble et stort gjennombrudd for Leine.

Hans andre roman, Valdemarsdag (2008), utspiller seg i førkrigstidens København. Hele boken utspiller seg på en enkelt dag – Valdemarsdag den 15.6.1938 – med omdreiningspunkt i en familietragedie og et blodig sjalusimord.

I 2009 utkom Tunu, hvor Grønland igjen er ramme for historien. Romanen er en fortellingen om en ung dansk mannlig sykepleiers møte med det grønlandske samfunn og bygdekulturen, hvor misbruk er fremtredende. Men det er også et portrett av sammenhold og en felles kamp for tilværelsen i utkanten av verden.

Denne ble i 2012 fulgt av den bredt anlagte romanen Profeterne fra Evighedsfjorden, der Kim Leine med bakgrunn i virkelige hendelser på 1780-tallets Grønland fletter skjebner og kulturmøter sammen i en overbevisende fortelling om kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen. For denne romanen ble Kim Leine tildelt Jytte Borberg Prisen (2012), De Gyldne Laurbær (2013) og Nordisk råds litteraturpris (2013).

Krig og traumer

Afgrunden (2015) er en fiksjonalisert fortelling om den danske motstandsmann Peter de Hemmer Gudmes liv. Det er en brutal fortelling om krigens traumatiske effekter og menneskesinnets mørke sider. I historien følger vi tvillingene Kaj og Ib, som får dype traumer etter å ha deltatt i borgerkrigen i Finland i 1918. Historien følger tvillingene fram til andre verdenskrig. Etter de brutale opplevelsene i Finland søker Journalisten Kaj og legen Ib lykken i mellomkrigstidens København. De mister kontakten underveis, men finner hverandre igjen i den danske motstandsbevegelsen.

De søvnløse (2016) er en fremtidsroman om Grønland i 2025. Det er krig i Europa og klimakatastrofen lurer i horisonten. Historien fortelles fra et lite sykehus i en Grønlandsk bygd, hvor folk lever, begjærer og dør langt fra verdens begivenheter, som likevel setter sitt preg på alt som skjer.

Rød mand/sort mand (2018) er en kollektivroman, hvor Leine forteller historien om danskenes forsøk på å kristne og kolonialisere Grønland på 1720-tallet. Historien er en fortsettelse av og forhistorie til Profeterne fra Evighedsfjorden. Den sorte mann, Hans Egede, leder kristningen av grønlenderne, som har en veldig annerledes livsforståelse. Den røde mann, sjamanen Aappaluttoq, leder motstanden mod danskene Resultatet blir at i stedet for å oppnå den ønskede åndelige berikelsen av det grønlandske samfunnet, blir kulturmøtet et imperialistisk kaos.

Utgivelser

  • Kalak (2007), norsk Kalak (2007)
  • Valdemarsdag (2008), norsk Valdemarsdag (2009)
  • Tunu (2009)
  • Profeterne fra Evighedsfjorden (2012), norsk Profetene i Evighetsfjorden (2012)
  • Afgrunden (2015), norsk Avgrunnen (2015)
  • De søvnløse (2016), norsk De søvnløse (2016)
  • Rød mand/sort mand (2018), norsk Rød mann/sort mann (2018)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg