Faktaboks

Kendrick Lamar

egentlig Kendrick Lamar Duckworth

Født
17. juni 1987, Compton, Los Angeles, USA.

Lamar i 2018.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kendrick Lamar er en amerikansk rapper og låtskriver fra Compton, Los Angeles. Kendrick Lamar fikk sitt gjennombrudd med debutalbumet Section.80 i 2011. Albumet, som ble sluppet uavhengig gjennom selskapet Top Dawg Entertainment, ble raskt en kritikerfavoritt, med rosende omtale i innflytelsesrike magasiner og nettsider som XXL Magazine, Complex og The Smoking Section. Lamar fikk også det samme året en undergrunnshit med den J. Cole-produserte låten «HiiiPower».

Lamar hadde tidligere gjort seg bemerket med flere mixtapes, tidvis under navnet K-Dot, og med Section.80 ble han raskt regnet som et av de mest spennende navnene i amerikansk rapmusikk. Tidlig i 2012 ble rapperen derfor signert av Interscope Records og underselskapet Aftermath Entertainment. Aftermath er ledet av produsenten Dr. Dre, og er kjent for å ha hatt stor suksess med de få artistene de har valgt å satse på. Det var derfor knyttet store forventninger til hva samarbeidet mellom Lamar og Dr. Dre ville føre til. Resultatet ble albumet good kid, m.A.A.d city (2012), et kritikerrost konseptalbum om å vokse opp i bydelen Compton.

good kid, m.A.A.d city fikk svært gode anmeldelser, og det ble kåret til årets beste album av BBC, Complex, FACT Magazine, Pitchfork og en rekke andre medier. Her i Norge ble albumet stemt frem som årets femte beste utgivelse av landets musikkjournalister i Kritikertoppen, Nye Takter/Dagsavisen sin årlige kåring. «Dr. Dre-læregutten Kendrick Lamar viser at tekstene fortsatt teller når det kommer til hip hop i albumformat. Provoserende, tankevekkende og smart fra en Bob Dylan for en ny generasjon» skrev avisen i forbindelse med rangeringen for 2012. Samtidig stemte de norske kritikerne frem rapperens «Swimming Pools (Drank)» til årets ellevte beste singel.

Kendrick Lamar fulgte opp suksessen i 2015 med albumet To Pimp a Butterfly. Lamars andre album på Aftermath var et kompromissløst, insisterende og nyskapende oppgjør med et samfunn som igjen var preget av politivold og store afroamerikanske demonstrasjoner og protester. To Pimp a Butterfly ble svært godt mottatt av anmeldere, hvorav flere utropte det til den viktigste raputgivelsen på flere år. Musikalsk beveget Kendrick Lamar seg mer i retning mot jazz og funk, med tydelig påvirkning fra samarbeidspartnere som Flying Lotus og Thundercat.

Allerede året etter overrasket rapperen med å utgi albumet Untitled Unmastered. Dette var et samlealbum med uutgitte demoer fra innspillingen av To Pimp a Butterfly. Untitled Unmastered, som besto av åtte låter navngitt etter innspillingsdatoene, videreførte Lamars dragning mot fri jazz og funk. Til tross for at albumet var lite kommersielt innrettet så toppet det salgslistene i både USA og Canada.

Kendrick Lamar er også en del av gruppen Black Hippy. Han har siden gjennombruddet vært en av de mest attraktive rapperne å få et gjestevers fra, og samarbeidslisten inneholder navn som Eminem, Drake, Kanye West, The Game, Lil Wayne, Taylor Swift og Beyonce.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg