Faktaboks

Kendrick Lamar

egentlig Kendrick Lamar Duckworth

Født
17. juni 1987, Compton, Los Angeles, USA.
Kendrick Lamar

Kendrick Lamar i 2018

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kendrick Lamar er en amerikansk rapper og låtskriver fra Compton i Los Angeles. Han fikk sitt gjennombrudd med debutalbumet Section.80 i 2011. Han har siden debuten vært svært kritikerrost og innflytelsesrik.

Karriere

Debutalbumet Section.80, som ble sluppet uavhengig gjennom selskapet Top Dawg Entertainment, ble raskt en kritikerfavoritt, med rosende omtale i innflytelsesrike magasiner og nettsider. Lamar fikk også det samme året en undergrunnshit med den J. Cole-produserte låten «HiiiPower».

Lamar hadde tidligere gjort seg bemerket med flere mikstapes, tidvis under navnet K-Dot, og med Section.80 ble han raskt regnet som et av de mest spennende navnene i amerikansk rapmusikk. Tidlig i 2012 ble rapperen derfor signert av Interscope Records og underselskapet Aftermath Entertainment. Aftermath er ledet av produsenten Dr. Dre og er kjent for å ha hatt stor suksess med de få artistene de har valgt å satse på. Det var derfor knyttet store forventninger til hva samarbeidet mellom Lamar og Dr. Dre ville føre til. Resultatet ble albumet good kid, m.A.A.d city (2012), et kritikerrost konseptalbum om å vokse opp i bydelen Compton.

Good kid, m.A.A.d city fikk svært gode anmeldelser, og det ble kåret til årets beste album av BBC, Complex, FACT Magazine, Pitchfork og en rekke andre medier. Her i Norge ble albumet stemt frem som årets femte beste utgivelse av landets musikkjournalister i Kritikertoppen, Nye Takter/Dagsavisen sin årlige kåring. «Dr. Dre-læregutten Kendrick Lamar viser at tekstene fortsatt teller når det kommer til hip hop i albumformat. Provoserende, tankevekkende og smart fra en Bob Dylan for en ny generasjon», skrev avisen i forbindelse med rangeringen for 2012. Samtidig stemte de norske kritikerne frem rapperens «Swimming Pools (Drank)» til årets ellevte beste singel.

Kendrick Lamar fulgte opp suksessen i 2015 med albumet To Pimp a Butterfly. Lamars andre album på Aftermath var et kompromissløst, insisterende og nyskapende oppgjør med et samfunn som igjen var preget av politivold og store afroamerikanske demonstrasjoner og protester. To Pimp a Butterfly ble svært godt mottatt av anmeldere, hvorav flere utropte det til den viktigste raputgivelsen på flere år. Musikalsk beveget Kendrick Lamar seg mer i retning mot jazz og funk, med tydelig påvirkning fra samarbeidspartnere som Flying Lotus og Thundercat.

Allerede året etter overrasket rapperen med å utgi albumet Untitled Unmastered. Dette var et samlealbum med uutgitte demoer fra innspillingen av To Pimp a Butterfly. Untitled Unmastered, som besto av åtte låter navngitt etter innspillingsdatoene, videreførte Lamars dragning mot fri jazz og funk. Til tross for at albumet var lite kommersielt innrettet, toppet det salgslistene i både USA og Canada.

I 2017 kom albumet Damn, som var en ny kommersiell og artistisk suksess. I likhet med singelen «Humble» gikk albumet til topps på den amerikanske Billboard-listen. Albumet fikk også en andreplass på VG-lista. Damn, der Kendrick Lamar til dels går tilbake til et mer raporientert lydbilde, fikk som første rapalbum Pulitzerprisen for musikk i 2018. Det ble også kåret til det beste albumet i 2017 av blant annet Complex, Rolling Stone og Pitchfork.

Det skulle så ta fem år før Lamar kom tilbake med et nytt album. Mr. Morale & The Big Steppers (2022) er et ambisiøst, selvreflekterende og selvkritisk dobbeltalbum, skissert rundt en terapeutisk reise gjennom liv og karriere. Tekstene på albumet spenner fra temaer som kanselleringskultur, kjønnsidentitet og historiske traumaer til farskap, utroskap, kjendiskultur og berømmelse. Albumet hadde særdeles store strømmetall og gikk inn på en førsteplass på albumlistene både i USA og i Norge.

Lister og priser

Kendrick Lamar har vunnet en rekke prestisjetunge priser, blant annet Pulitzerprisen for musikk i 2018 og Grammyprisen for beste rapalbum tre ganger. Han ble også nominert til en Oscar-pris for beste låt med SZA-gjestede «All the Stars». Lamar og utgivelsene hans har også vært en gjenganger på lister over de mest innflytelsesrike artistene og de beste albumene. To fremtredende eksempler er da magasinet Rolling Stone kåret To Pimp a Butterfly til tidenes 19. beste album, og da nettmagasinene Vibe og Billboard i 2023 kåret Lamar til den nest beste rapperen i hiphopens historie.

Samarbeid

Kendrick Lamar er også en del av gruppen Black Hippy. Han har siden gjennombruddet vært en av de mest attraktive rapperne å få et gjestevers fra, og samarbeidslisten inneholder navn som Eminem, Drake, Kanye West, The Game, Lil Wayne, Taylor Swift og Beyoncé.

I 2018 innspilte han flere låter samt kurraterte og produserte Black Panther: The Album, som kom ut samtidig med den første filmen i Marvels Black Panther-serie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg