Eminem, amerikansk rapper, låtskriver, produsent og skuespiller. Han fikk sitt gjennombrudd med The Slim Shady LP (1999), et album produsert av rapguruen Dr. Dre, som resulterte i to Grammy-priser. Betydningen av Eminems gjennombrudd er vanskelig å overdrive. Han var den første hvite artisten i hiphop som både ble regnet som en talentfull rapper og fikk kommersiell suksess.

Eminem hadde en problemfylt oppvekst i Kansas City og Detroit, og begynte så smått å opptre som rapper i 14-årsalderen. Fra midten av 1990-årene begynte han å vekke en del oppmerksomhet, blant annet med debutalbumet Infinite (1996). Som den nyeste protesjeen til Dr. Dre hadde Eminem et unikt innpass i en kunstform som på mange måter hadde en iboende skepsis til artister som ikke var afroamerikanske.

En blanding av hans bakgrunn, talent, forståelse for både svart kultur og egen hvithet, samt produksjonene til Dr. Dre, gjorde Eminem til en favoritt i både svarte, urbane nabolag og i de hvite forstedene. Med hitlåtene «The Real Slim Shady» og «Stan» ble den blonde rapperen også en verdensstjerne. Albumet The Marshall Mathers LP (2000) gikk raskt til topps på salgslistene. Han fulgte opp i 2002 med The Eminem Show, og i 2004 med Encore.

Fem år etter debuten hadde Eminem utgitt fire album, som alle solgte mellom 15 og 27 millioner eksemplarer, samt skrevet og spilt hovedrollen i den delvis biografiske kassasuksessen filmen 8 Mile. Filmen, som inneholdt Eminem største hit «Lose Yourself» (2002), ble kritikerrost for sitt realistiske bilde av det falleferdige Detroit og av den nye amerikanske underklassen.

Eminem tok en pause fra sin egen solokarriere i 2004, men kom tilbake i 2009 med albumet Relapse. I 2010 ga han ut albumet Recovery. The Marshall Mathers LP 2 ble utgitt i 2013, mens Revival kom i 2017 og Kamikaze i 2018.

Hans største internasjonale hits er tidligere nevnte «The Real Slim Shady,», «Stan» og «Lose Yourself», samt «My Name Is» (1999), «Without Me» (2002), «Just Lose It» (2004), «Crack a Bottle» med 50 Cent og Dr. Dre, «Not Afraid» (2009) og «Love the Way You Lie» med Rihanna (2010). Han har dessuten utgitt to album med gruppen D12 og et album sammen med Royce da 5'9" under navnet Bad Meets Evil. 

Mange har stilt spørsmålet om hvorvidt Eminems voldsomme suksess var kunstnerisk fortjent, og flere kritikere har hevdet at han både har solgt mer og fått bedre anmeldelser enn det en tilsvarende svart artist hadde opplevd. Det er ikke utenkelig at en del av den positive, og for så vidt også negative, oppmerksomheten Eminem ble tilegnet skyldes hans annerledeshet. All hans musikk har da heller ikke tålt tidens tann like godt, med komiske elementer som allerede virker utdatert, og med homofobiske og kvinnediskriminerende tekster. Selv hevder han at tekstene ikke må tas bokstavelig, eller tolkes som uttrykk for det han personlig mener. Samtidig har han temmelig utilslørt brukt sin mor og sin fraskilte kone som hatobjekter i flere sanger, og han har måttet møte i retten tiltalt for vold, trusler og ulovlig våpenbesittelse. Hans innflytelse, både nasjonalt og internasjonalt, innen hiphop og populærkultur er imidlertid vanskelig å bestride.

Eminem driver også, sammen med sin manager Paul Rosenberg, plateselskapet Shady Records. Selskapet består (2017) av Bad Meets Evil, D12, Eminem, Slaughterhouse og Yelawolf, mens listen over tidligere artister inkluderer 50 Cent, Bobby Creekwater, Obie Trice og Stat Quo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.