Faktaboks

Eminem
Marshall Bruce Mathers III
Født
17. oktober 1972, St. Joseph, Missouri
Eminem framfører Without Me under MTV Movie Awards i 2002
/AP.
Eminem (2022)

Eminem under seremonien der han ble inkludert i Rock and Roll Hall of Fame (2022).

Eminem (2022)
Av /Getty.

Eminem er en amerikansk rapper, låtskriver, produsent og skuespiller. Han fikk sitt gjennombrudd med The Slim Shady LP i 1999. Det var produsert av Dr. Dre og mottok to Grammy-priser. Han var den første hvite artisten i hiphop som både ble regnet som en talentfull rapper og fikk kommersiell suksess.

Bakgrunn og tidlig karriere

Eminem hadde en problemfylt oppvekst i Kansas City og Detroit, og begynte så smått å opptre som rapper i 14-årsalderen. Fra midten av 1990-årene begynte han å vekke en del oppmerksomhet, blant annet med debutalbumet Infinite (1996). Som den nyeste protesjeen til Dr. Dre hadde Eminem et unikt innpass i en kunstform som på mange måter hadde en iboende skepsis til artister som ikke var afroamerikanske.

En blanding av hans bakgrunn, talent, forståelse for både svart kultur og egen hvithet samt produksjonene til Dr. Dre gjorde Eminem til en favoritt i både svarte, urbane nabolag og i de hvite forstedene.

Karriere

Med hitlåtene The Real Slim Shady og Stan (2000) ble den blonde rapperen også en verdensstjerne. Albumet The Marshall Mathers LP (2000) solgte over en million eksemplarer første uken og ble tildelt tre Grammy-priser. Han fulgte opp i 2002 med The Eminem Show og i 2004 med Encore.

Fem år etter debuten hadde Eminem utgitt fire album, som alle solgte mellom 15 og 27 millioner eksemplarer, samt skrevet og spilt hovedrollen i den delvis biografiske kassasuksessen filmen 8 Mile. Filmen, som inneholdt Eminems største hit Lose Yourself (2002), ble kritikerrost for sitt realistiske bilde av det falleferdige Detroit og av den nye amerikanske underklassen.

Eminem tok en pause fra sin egen solokarriere i 2004, men kom tilbake i 2009 med albumet Relapse. I 2010 ga han ut albumet Recovery, mens The Marshall Mathers LP 2 ble utgitt i 2013. Så kom det igjen en periode der rapperen var svært aktiv med albumene Revival (2017), Kamikaze (2018) og Music to Be Murdered By (2020). De siste årene har Eminem imidlertid kun sporadisk gjestet på låter til andre artister.

Hans største internasjonale hits er tidligere nevnte The Real Slim Shady, Stan og Lose Yourself samt My Name Is (1999), Without Me (2002), Just Lose It (2004), Crack a Bottle med 50 Cent og Dr. Dre (2009), Not Afraid og Love the Way You Lie med Rihanna (2010), Rap God (2013), River med Ed Sheeran (2017) og Lucky You med Joyner Lucas (2018). Han har dessuten utgitt to album med gruppen D12 og et album sammen med Royce da 5'9" under navnet Bad Meets Evil.

Omdømme

Mange har stilt spørsmålet om hvorvidt Eminems voldsomme suksess var kunstnerisk fortjent, og flere kritikere har hevdet at han både har solgt mer og fått bedre anmeldelser enn det en tilsvarende svart artist hadde opplevd. Det er ikke utenkelig at en del av den positive, og for så vidt også negative, oppmerksomheten Eminem ble tilegnet, skyldes hans annerledeshet. All hans musikk har da heller ikke tålt tidens tann like godt, med komiske elementer som allerede virker utdatert, og med homofobiske og kvinnediskriminerende tekster. Selv hevder han at tekstene ikke må tas bokstavelig eller tolkes som uttrykk for det han personlig mener. Samtidig har han temmelig utilslørt brukt sin mor og sin fraskilte kone som hatobjekter i flere sanger, og han har måttet møte i retten tiltalt for vold, trusler og ulovlig våpenbesittelse. Hans innflytelse, både nasjonalt og internasjonalt, innen hiphop og populærkultur er imidlertid vanskelig å bestride.

Shady Records

Eminem driver også, sammen med sin manager Paul Rosenberg, plateselskapet Shady Records. Selskapet består (2019) av Bad Meets Evil, Boogie, Eminem og Hall N' Nash, mens listen over tidligere artister inkluderer 50 Cent, Bobby Creekwater, Obie Trice, Yelawolf, Slaughterhouse og Stat Quo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg