Kaupang er en gård som ligger i Larvik kommune i Vestfold, 6 km nordøst for Larvik sentrum. Her lå i tidlig vikingtid en markedsplass og et kultsted (Skiringssal), som i Alfred den stores oversettelse av Orosius' verdenshistorie blir omtalt som en by.

Undersøkelser av boplassområdet i perioden 2000–02 har bekreftet at Kaupang har vært en karakteristisk vikingtidsby, der bosetningen har vært inndelt i parseller. Kaupangs glanstid må ha vært 800-tallet og første halvdel av 900-tallet.

På Kaupang og nabogårdene Lamøya og Bjønnes finnes et par hundre gravhauger, som ble delvis undersøkt i 1860-årene og i begynnelsen av 1900-tallet. Først et par tilfeldige funn i 1948 førte til en grundigere undersøkelse av hele området. I 1950-årene ble først et stort antall graver avdekket – de fleste ubrente båtgraver med rikt utstyr som vitner om livlige forbindelser med Vest-Europa – og i 1958 ble den systematiske utgravning av selve markedsplassen påbegynt.

Utgravningene har avdekket restene av brønner, bryggeri, bolighus og hus av verkstedkarakter. Det er dessuten funnet sølvmynter fra sent 700- og 800-tall og ca. 2000 skår av keramikk som har vært importert fra Rhinområdet, Friesland og fra slavisk område, men ikke fra engelsk område. Det er dessuten funnet glass og spor av at det har vært drevet metallarbeid på stedet, både med jern og edlere metaller.

  • Skre, Dagfinn, red.: Kaupang in Skiringssal, 2007 (Norske oldfunn), isbn 978-87-7934-259-0

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.