Faktaboks

Kathrine Nedrejord
Født
16. september 1987, Kjøllefjord

Kathrine Nedrejord er en norsk-samisk dramatiker, forfatter og scenekunstner fra Kjøllefjord i Finnmark. Siden 2011 har hun vært bosatt i Paris. Nedrejord skriver på norsk. Hun debuterte som forfatter i 2010 med romanen Transitt.

Romaner

Transitt

Debutromanen Transitt handler om en ung kvinne som flytter tilbake til Norge etter å ha bodd lenge i Paris. Et komplisert kjærlighetsforhold til en gift mann følger med henne også etter at hun har flyttet. Tittelen på romanen speiler slik hovedpersonens transitt i fysisk og geografisk forstand, og en eksistensiell transitt på en indre personlig plan. Som å være i et venterom, for å se hva livet har å by på rundt neste sving.

Forvandlinga

Romanen Forvandlinga (2018) handler om hvordan K., en ung norsk forfatter bosatt i Paris, klarer å leve med traumene hun blir påført etter å ha blitt utsatt for en overfallsvoldtekt. Fokuset er ikke på voldtekten, men hvilke følelser og opplevelser kvinnen har etter å ha blitt voldtatt. I korte setninger skildres hovedpersonens tanker, overveielser og observasjoner. Gjennom K.s tanker får leseren innblikk i hvordan det er å føle seg som et byttedyr, følelsen av tap. Tap av trygghet. Tap av viktige nøkler til selvet.

Nedrejord har åpent fortalt at hun selv ble utsatt for en overfallsvoldtekt. Romanen er ikke selvbiografisk, men den beskriver fysiske og psykiske reaksjoner som en person får etter en slik brutal hendelse. For Kathrine Nedrejord ble det å skrive boka terapi, en måte å vise at man kan bygge seg opp igjen og fungere som et helt menneske igjen, selv med slike traumer.

Forbryter og straff

I 2022 publiserte Kathrine Nedrejord romanen Forbryter og straff. Fortelleren og hovedpersonen er en kvinne som har vært utsatt for overfallsvoldtekt. Hun bor i Paris sammen med kjæresten, og mens hun venter på rettssaken, bestemmer hun seg for å skrive om overfallsmannen.

Handlingen dreier seg om hennes selvransakelser rundt hvorfor hun nå vil skrive en bok om ham. Leseren får et detaljert innblikk i hovedpersonens tidvise kaotiske tanker, hennes vurderinger og de kroppslige reaksjonene skriveprosessen bringer med seg. Innimellom hennes følelsesmessige og erkjennelsesmessige stadier, får leserne innblikk i hverdagslivet til henne og kjæresten.

Romanen har nære og nakne skildringer om hvordan er å være en kvinne som har blitt voldtatt på åpen gate, om hennes møte med både helsevesenet og rettsvesenet i et annet land enn det hun selv er fra og praktiske utfordringer en langtidssykemnelding gir. Hvordan hun går gjennom språklige utfordringer, men mest av alt hvordan en følelse av uvirkelighet har tatt bolig i henne. Hun mangler skall. Hovedpersonene reflekterer mye over at voldtektsmannen også er et menneske, og hun prøver å forstå hvordan han kunne gjøre det han gjorde mot henne, og samtidig være et menneske. Hun må utvide sin forståelse av hva det menneskelige er.

Boken ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023.

Ungdomsbøker

De fleste hovedpersonene i Nedrejords ungdomsbøker er handlekraftige jenter, som våger å ta en kamp for seg selv og for venner som er i en vanskelig situasjon. De er rettferdighetssøkende. De godtar ikke at ting ikke skal snakkes om eller kostes bort i en krok. Gjennom jentenes innsats settes søkelyset på vanskelige temaer, som selvmord, søken etter egen identitet, mobbing og voldtekt. Veien ut av tunge situasjoner er ingen enkel vei, men løsninga ligger ikke i å gi opp. Tabuer blir brutt, ungdommen viser vei.

Hvem er jeg når du blir borte?

Etter å ha skrevet to romaner for voksne lesere, publiserte Nedrejord sin første roman for ungdom i 2016, med tittelen Hvem er jeg når du blir borte? En klassekammerat av Jenny dør, og så forsvinner bestekameraten Henning. Jenny bestemmer seg for at de skal lete etter Henning. Temaer som selvmord og seksuell legning er temaer i boka. For denne romanen ble Nedrejord nominert til barne- og ungdomslitteraturprisen Trollkrittet. Hvem er jeg når du blir borte er oversatt til nordsamisk med tittelen Gii lean mun go don leat jávkan? (2018).

Det Sara skjuler

I romanen Det Sara skjuler (2019) merker Lajla at bestevenninnen Sara endrer seg merkbart etter en fest. Hun blir innesluttet og isolerer seg. Boka starter rett inn i handlingen. Nærheten og intensiteten i fortellingen og dialogene i handlingen gjør at leseren hele tiden er tett på fortellingen. Det er tydelig at Sara har opplevd noe traumatisk. Store deler av handlingen dreier seg om hvordan Lajla tar tak og gjør det hun kan for å hjelpe Sara, og hjelpe henne til å finne seg selv igjen. Romanen er oversatt til nordsamisk av Tor Magne Berg og Rolf Olsen og er publisert med tittelen Maid Sárá čiegada (2022).

I 2023 satt Beaivváš Sámi našunalteáhter opp stykket Maid Sárá čiegada / Det Sara skjuler. Oversettelsen til samisk ble gjort av Britt-Inga Vars.

Lappjævel

Kathrine Nedrejords ungdomsroman Lappjævel er basert på faktiske hendelser. Hovedpersonen Sammol begynner på skolen på begynnelsen av 1950-tallet. Dette er en periode da mange samiske barn ble sendt på internat, som et ledd i den norske stats fornorskningspolitikk. Sammol er fra en reindriftsfamilie. Han kan ikke norsk når han begynner på skolen. Hans møte med rektor og de eldre guttene på skolen, blir et møte med grov mobbing og rasisme. Det første Sammol får beskjed om av rektor på skolen, er at der får han bare snakke norsk. Et språk han ikke kan. Nok en gang løfter Nedrejord opp et tema det har vært mye taushet om. Fornorskningen og konsekvensene av den er lite kjent i det norske samfunnet. Sammols skjebne skildrer skjebnen til mange barn, som deres foreldre var tvunget til å sende hjemmefra til internatene.

Tap av skolegang, språk, kultur og tilhørighet er sentrale temaer i boka. Forfatteren gir gjennom denne boka liv til mange tunge og mørke hendelser, og konsekvenser fornorskningen hadde for mange av ofrene.

Teater

Kathrine Nedrejord debuterte som dramatiker i 2009 på Norsk dramatikkfestival med stykket Utestengt, innesteng. Med stykket Brent jord (2014) ble hun nominert til Ibsenprisen for 2016.

Fra 2018 til 2020 var Nedrejord den første kvinnelige, og samiske, husdramatikeren for Nationaltheatret. I løpet av denne perioden skrev hun stykket Human zoo (2019). Stykket handler om en samisk familie som blir stilt ut i zoologiske hager i Europa. Dette var noe som faktisk skjedde på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Stykket hadde premiere på Nationaltheatret i oktober 2019, og ble satt opp av Det samiske nasjonalteatret Beaivváš.

Teaterstykket Vi hjemløse skulle hatt premiere våren 2020. På grunn av pandemien covid 19 ble teaterstykket omgjort til et lydteaterstykke. Lyddramaet Vi hjemløse hadde urpremiere som podcast på Nationaltheaterets nettside januar 2021, og ligger der som en lydfil. Dramaet handler om en familie som har flyktet fra krig. Den setter fokus på de påkjenningene de har vært igjennom og om utenforskap for flyktninger.

Kathrine Nedrejord var husdramatiker for Dramatikkens hus fra 2020 til 2021 og skrev flere tesaterstykker i den perioden: Nesten et menneske (2020), Det Sara skjuler (2020) og Kropp under trykk (2021).

Utmerkelser

Et utvalg

  • For Forvandlinga ble Nedrejord tildelt Havmannprisen for 2019.
  • For ungdomsromanen Slepp meg (2018) ble Nedrejord nominert til Uprisen, og hun ble Norges utvalgte til IBBY honourlist.

Utgivelser

  • Transitt, Forlaget Republik, 2010.
  • Trengsel, Forlaget Oktober, 2014.
  • Hvem er jeg når du blir borte, Aschehoug, 2016.
  • Forvandlinga, Forlaget Oktober, 2018.
  • Slepp meg, Aschehoug, 2018.
  • Det Sara skjuler, Aschehoug, 2019.
  • Lappjevel!, Aschehoug, 2020.
  • Flukta til Finnmark. 1800-talet, i serien Krisetid, Samlaget, 2021.
  • Det finnes ingen sannhet, Aschehoug, 2021.
  • Maid Sárá čiegada, oversatt til nordsamisk av Rolf Olsen og Tor Magne Berg,Solum bokvennen, 2022.
  • Forbryter og straff, Forlaget Oktober, 2022.
  • Luoitte mu, oversatt til nordsamisk av Sara Susanne Sara Oskarsson, Davvi girji, 2023

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg