Kalmykia

Kalmykia er den eneste buddhist-dominerte administrative enhet i Europa.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kalmykia er et føderasjonssubjekt i Russland som har status av republikk. Kalmykia ligger på steppelandet nordvest for Det kaspiske hav. Republikken er 75 900 km2 i utstrekning og har 275 000 innbyggere (2018). Hovedstaden Elista har 103 000 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
kalmˈykia
Også kjent som

Respublika Kalmykija på russisk og Khalʹmg Tangghtssj kalmukkisk

Kalmykia tilhører Volga føderale krets og har Moskva-tid (UTC +03.00).

57 prosent av befolkningen i Kalmykia er kalmukker og 32 prosent russere etter folketellingen i 2010. Kalmukkene er etterkommere av mongolske nomader som vandret inn på 1600-tallet, og de gjør Kalmykia til den eneste buddhist-dominerte administrative enheten i Europa.

Republikken består for en stor del av halvørken, og den er svakt utbygd. Hovednæringsveien er fedrift og sauehold. Det er mindre forekomster av olje og gass.

Historie

Det kalmukkiske autonome fylket ble opprettet i 1920 som del av Den føderative rusisske sovjetrepublikken. I 1935 fikk Kalmykia status av autonom republikk innenfor Russland. Kalmukkene var blant de folkeslagene som under andre verdenskrig ble deportert på grunn av antatt svak lojalitet til sovjetmyndighetene. I 1943–1944 ble 93 000 kalmukker sendt til Ural, Sibir og Sentral-Asia, og den kalmukkiske autonome sovjetrepublikken, som inngikk i Russland, ble oppløst.

Kalmukkene ble rehabilitert i 1956 og kunne vende tilbake. Republikken ble gjenopprettet i 1958 etter å ha vært autonomt fylke ett år. Kalmykia undertegnet våren 1992 Føderasjonsavtalen (se politisk-administrativ inndeling i Russland).

Befolkning

Titulærbefolkningen, kalmukkene, er tradisjonelt buddhister. I 1990-årene var det en buddhistisk renessanse i republikken. Det er utviklet nær kontakt med miljøer i Asia, og Dalai Lama har besøkt republikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg